Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa Figeľa si Uhliarik zaslúži ocenenie

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) by si zaslúžil ocenenie za odvahu, s ktorou sa pustil do riešenia problémov vo svojom rezorte. Uviedol to dnes jeho stranícky šéf Ján Figeľ (KDH) v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

"Minister Uhliarik robil všetky kroky preto a tak, aby nedošlo k ohrozeniu jednotlivých pacientov," obhajoval šéfa rezortu Figeľ. Vláda podľa neho plnila aj záväzky, ktoré prijala v memorande s lekárskymi odborármi. Nemohla však podľa neho spraviť viac, ako bolo v jej kompetenciách, a aj preto niektoré z jej prísľubov nakoniec prešli v parlamente len s podporou opozičného Smeru-SD.

Zásadne odlišný názor na pôsobenie Uhliarika na poste ministra má expremiér Robert Fico (Smer-SD). Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) by podľa neho mala podať návrh, aby mu bolo odobraté poverenie. "Pán Uhliarik je figúrka... Vláda, ktorá má stále väčšinu v parlamente, sa zaviazala ústami a perom premiérky a ministra Uhliarika nielen pozastaviť, ale právne zrušiť premenu nemocníc na akciové spoločnosti. Prišlo to do parlamentu a tam sa proti tomu postavili poslanci, vrátane KDH, ktoré má Uhliarika ako vlastného ministra," podčiarkol.

Prvý podpredseda vlády Figeľ si však myslí, že za kritický stav, ktorý nastal v zdravotníctve po masových výpovediach lekárov, môžu zdravotnícki odborári. Cieľom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) bolo podľa neho dostať situáciu do bodu, kedy vyprší dvojmesačná výpovedná lehota a lekári začnú skutočne odchádzať z nemocníc. "Podmienky 30. novembra v noci boli také isté ako 3. decembra, keď sa podpisovali. Ale oni chceli dotiahnuť tento stav až do tohto bodu," poukázal.

Fico je však presvedčený, že za vzniknutý stav sú zodpovední poslanci bývalej vládnej koalície. "Záležalo im v danom okamihu viac na možnej privatizácii nemocníc ako na tom, či bude alebo nebude pokračovať pred Vianocami ďalší obrovský štrajk lekárov," konštatoval Fico. Podiel viny na tejto situácii však podľa neho nesie aj Uhliarik. Ten podľa šéfa sociálnych demokratov nebol skutočne pripravený na situáciu, v ktorej lekári odmietli nastúpiť do práce, hoci na to mal veľa času.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu