Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SaS vyzýva Uhliarika, aby zrušil povinné očkovanie proti pneumokokom

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Strana SaS vyzýva ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), aby zrušil povinné očkovanie proti pneumokokom, ktoré stojí ročne 10 miliónov eur. Novinárom to dnes povedal poslanec SaS Peter Kalist.

Upozornil, že v utorok (20.12.) sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie o vyhláške ministerstva o očkovaní. "Namiesto toho, aby minister Uhliarik ušetril 10 miliónov eur a zrušil očkovanie proti pneumokokom, ponechal tam tento biznis Richarda Rašiho a zaviedol protiústavné veci, ktoré robia z lekárov udavačov a z rodičov detí kriminálnikov," upozornil Kalist.

Podľa jeho slov vyhláška núti lekárov povinne hlásiť každé odmietnutie očkovania a každý regionálny úrad verejného zdravotníctva je povinný viesť evidenciu. "O nikom sa nesmie zhromažďovať tento typ údajov, je to vyslovene v ústave," zdôraznil poslanec.

Kalist podčiarkol, že povinné očkovanie proti pneumokokom, ktoré zaviedol vtedajší minister Raši (Smer-SD), stojí viac ako polovicu celého rozpočtu na očkovanie. "V tomto finančnom marazme toto minimálne otázne očkovanie minister ponecháva. Podľa nášho názoru nie je tak potrebné, je kopec krajín, kde sa vôbec proti pneumokokom neočkuje. Je to biznis pre dve farmafirmy, ktoré dodávajú očkovaciu látku," dodal Kalist.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu