Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Septembrovú schôdzu ukončili poslanci petíciou dôchodcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Petíciou dôchodcov za spravodlivú valorizáciu dôchodkov ukončili poslanci v poradí 22. schôdzu Národnej rady (NR) SR. Tá mala namiesto šiestich dní trvať dlhšie, no koalícia presunula všetky poslanecké návrhy zákonov, o ktorých malo plénum rokovať, na najbližšiu schôdzu v októbri. Na aktuálnej schôdzi tak rozhodli iba o vládnych návrhoch, na čo sa vzniesla vlna kritiky z opozície.

Petíciu, ktorú vzalo plénum na vedomie, zorganizovala Jednota dôchodcov Slovenska (JDS), podpísalo ju viac ako 92.000 ľudí. Dôchodcovia chcú ňou presadiť, aby sa ich mesačné dávky valorizovali podľa doterajšieho švajčiarskeho modelu, teda o rast inflácie a priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Rezort práce však navrhuje valorizáciu iba o dôchodcovskú infláciu.

JDS chce zároveň presadiť zvyšovanie dôchodkových dávok rovnakou sumou pre všetkých, nie percentuálne, ako je to v súčasnosti. Dôchodcovia by tiež radi presadili, aby nemuseli odvádzať príspevky na sociálne a zdravotné poistenie, ak pracujú na dohodu. "Zvážte túto petíciu tak, aby sa neroztvárali nožnice medzi dôchodcami a pracujúcimi, a aby dokázali dôchodcovia vyžiť," zdôraznila v rozprave poslankyňa za Smer-SD a exministerka práce Viera Tomanová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu