Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zúfalí slovenskí Maďari: Ficov zákon o občianstve bude riešiť Štrasburg!

László Gubik Zobraziť galériu (2)
László Gubik

NITRA – Sťažnosť podanú László Gubíkom na Okresnom úrade v Nitre zamietli a vyhlásili ju za neopodstatnenú. Za stratou slovenského občianstva stojí zákon, ktorý naši politici prijali ako odvetu pre rozhodnutie Budapešti priznávať občianstvo zahraničným Maďarom v zjednodušenom konaní.

V podobnej situácii ako László Gubík sa ocitli aj ďalší dvaja Slováci, ktorí sa otvorene prihlásili k maďarskému občianstvu. Erzsébet Dolník ako aj Gyula Kassai podali sťažnosť pre stratu slovenského občianstva spoločne s Gubíkom na Okresnom úrade v Nitre 2. marca tohto roka.

Sťažnosť bola zhrnutá do štyroch bodov. Prvý informoval úrad o tom, že nesúhlasia  so stratou slovenského občianstva. Druhý bod sa odvolával na nekorektný postup úradu, ktorý im nedoručil rozhodnutie, podľa ktorého boli  ako občania Slovenskej republiky škrtnutí. Rovnako úrad nedoručil ani oznámenie o tom, ako sa proti tomuto rozhodnutiu dajú následne urobiť právne kroky. Autor sťažnosti  Gubík sa v treťom a štvrtom bode zameral na protiústavnosť pri strate občianstva odvolávajúc sa na  konkrétne časti  zákona o slovenskom občianstve. Zároveň požiadal úrad o vydanie potvrdenia o tom, že je občanom Slovenskej republiky.

Gubík pre maďarskú agentúru MTI povedal, že v stredu dostal listom odpoveď z Okresného úradu v Nitre, pričom podotkol, že už ani nedúfal že nejaká príde. „Zdá sa, že  úrad využil zákonom daný čas na reakciu v lehote 60 dní, “ myslí si Gubík.

Zúfalí slovenskí Maďari: Ficov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Úrad na  sťažnosť číslo jeden, že Gubík nesúhlasí so stratou občianstva, konštatoval: Okresný úrad v Nitre postupoval  v súlade s platnými právnymi predpismi.

Ohľadom sťažnosti o nedoručení rozhodnutia úrad upozorňuje, že nemá žiadnu oznamovaciu povinnosť, pretože Gubík neprišiel o občianstvo na základe rozhodnutia úradu, ale podľa zákona o slovenskom občianstve.

Okresný úrad v Nitre sa odmietol vyjadriť k ústavnosti rozhodnutia straty občianstva pre svoju nedostatočnú kompetentnosť v tejto veci. Rovnaký dôvod uviedol aj k vydaniu potvrdenia o tom, či Gubík je, alebo nie  je občanom Slovenskej republiky. Navyše Gubík údajne pochybil aj v tom, že nepodal žiadosť osobne. Na základe vymenovaného Okresný úrad v Nitre považuje Gubíkovu sťažnosť  za neopodstatnenú.

"Odpoveďou od Okresného úradu v Nitre sme vyčerpali právne možnosti nápravy v rámci slovenskej legislatívy  a teraz sa obrátime na medzinárodný súd," povedal MTI Gubík. Dodal, že v Štrasburgu ich bude zastupovať predseda Rady pre ľudské práva, Zoltán Lomnici mladší. Presný dátum podania chce dotknutá strana spresniť v priebehu budúceho týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu