Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarsko údajne prijalo 70 tisíc žiadostí o občianstvo

Budapešť
Budapešť

BUDAPEŠŤ – Od januára tohto roka požiadalo o zjednodušené poskytnutie maďarského občianstva vyše 70.000 Maďarov žijúcich mimo Maďarska a takmer 1000 už zložilo aj prísahu.

Informoval o tom dnes maďarský verejnoprávny rozhlas Magyar Rádió a uviedol, že jediné problémy s poskytovaním občianstva z okolitých krajín Maďarska sú na Slovensku.

V rámci procesu udeľovania občianstva sa stalo maďarskými občanmi už takmer 1000 ľudí, prví žiadatelia skladali prísahu pri príležitosti maďarského štátneho sviatku 15. marca.

Zástupkyňa štátneho tajomníka rezortu verejnej správy a spravodlivosti, zodpovedná za národnú politiku, Zsuzsanna Répásová oznámila, že podávanie a posudzovanie žiadostí sú bezproblémové. Dodala, že jedine Slovensko namietalo voči procesu zjednodušeného poskytovania občianstva, kde naďalej "zastrašujú" tam žijúcich Maďarov. Uviedla tiež, že podľa platných právnych noriem osobám, ktoré na Slovensku nenahlásia, že sa uchádzajú o občianstvo iného štátu, hrozí vysoká pokuta. Občania, ktorí získajú iné občianstvo, stratia slovenské, pripomenula Répásová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu