Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéfom NBÚ má byť poslanec SaS Krnáč

Kamil Krnáč Zobraziť galériu (2)
Kamil Krnáč

BRATISLAVA – Na štvrtý pokus SaS presadila v koalícii svojho kandidáta na post šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), stal sa ním poslanec za SaS Kamil Krnáč, musí však ešte získať bezpečnostnú previerku.

„Momentálne prebieha a rozbehla sa previerka. Bez previerky táto nominácia nebude riešená ani na pôde národnej rady ani inde,“ oznámila dnes po štvorhodinovom rokovaní koaličnej rady premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

„Privítala by som, keby to bol kandidát bez politického krytia, ale nediskvalifikujem a priori pána poslanca z dôvodu jeho členstva v SaS,“ poznamenala pri otázke, či jej neprekáža, keď sa poslanec presunie priamo na riaditeľskú stoličku v NBÚ. Pri otázke, či nie je 34–ročný Krnáč na túto funkciu primladý si premiérka pomohla citátom Jana Wericha. „Z hlúpeho mladíka bude ešte sprostejší starec,“ povedala s tým, že samotný vek nič neznamená a predpoklady na výkon funkcie súvisia s odbornosťou a odvahou.

Na ostatnej koaličnej rade predseda SaS Richard Sulík povedal, že nového šéfa NBÚ by mal parlament do funkcie zvoliť na septembrovej schôdzi, v kresle nahradí nominanta ĽS-HZDS Františka Blanárika. Ak sa Krnáč skutočne stane riaditeľom NBÚ, na jeho mieste v parlamente zasadne Ľuboš Majer.

Blanárik sa vzdal funkcie v marci po tom, čo sa koaliční lídri začali zaoberať jeho minulosťou v komunistickej vojenskej rozviedke. SaS následne neprešli tri nominácie na riaditeľa NBÚ. Ján Stano za čias Ivana Lexu pracoval v SIS, čo prekážalo najmä KDH, Peter Paluda sa zasa nepozdával strane SDKÚ-DS. Ostatným kandidátom strany bol sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment, kandidatúry sa vzdal, pretože nemal podporu celej koalície. S jeho nomináciou nesúhlasili štyria poslanci Národnej rady SR z OKS, pretože bol členom senátu v kauze Cervanová a s verdiktom v tomto procese majú vážny problém.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu