Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Tichý má nárok obrátiť sa na Ústavný súd, reaguje GP

Ladislav Tichý
Ladislav Tichý (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prvý námestník generálneho prokurátora a zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý je oprávnený obrátiť sa na Ústavný súd SR s návrhom na začatie konania o súlade právnych predpisov. Vedenie Generálnej prokuratúry (GP) SR tak reaguje na dnešné vyjadrenie predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka, podľa ktorého Tichý takéto právo nemá.

S týmto názorom GP SR nesúhlasí. "Ústava Slovenskej republiky žiadnym spôsobom neupravuje činnosť generálneho prokurátora. Paragraf 9 zákona o prokuratúre jednoznačne hovorí, že ak generálny prokurátor nie je vymenovaný (o čo sa pán Sulík svojou nečinnosťou značnou mierou pričinil), funkciu generálneho prokurátora v plnom rozsahu jeho práv a povinností vykonáva prvý námestník generálneho prokurátora," uvádza sa vo vyhlásení GP k Sulíkovmu vyjadreniu, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Ako sa vo vyhlásení pripomína, oprávnenia Tichého dosiaľ nikto nespochybnil, ani Ústavný súd SR, ktorý prijal jeho návrhy na začatie konania o súlade právnych predpisov. "Spochybňovať podpis zastupujúceho generálneho prokurátora ako 'nejaký škrabanec' je nehoráznosť. Rozhodnutie vo veci prináleží len Ústavnému súdu Slovenskej republiky," zdôrazňuje sa vo vyhlásení.

Sulík (SaS) sa dnes obrátil na ÚS SR s návrhom, aby podanie prvého námestníka generálneho prokurátora odmietol. Ako uviedol, právnici Národnej rady SR sa nazdávajú, že právo obrátiť sa na ústavný súd má z prokurátorov jedine generálny prokurátor, ktorého Slovensko od februára uplynutím funkčného obdobia Dobroslava Trnku nemá.

Tichý napadol verejnú voľbu na ústavnom súde koncom mája. Nazdáva sa, že verejná voľba bráni slobodnému výkonu mandátu poslanca a zmena zákona o rokovacom poriadku, ktorá ju umožnila, sa udiala v priebehu voľby generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu