Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Aj dovolenka na Slovensku má svoje kúzlo

Bojnický zámok Zobraziť galériu (3)
Bojnický zámok

Vo štvrtok 20.1.2011 sa začína medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour, ktorý okrem výberu z výhodných dovolenkových ponúk a predstavenia rôznych známych i menej navštevovaných destinácií, prináša aj možnosť spoznať krásy Slovenska.

Veľtrhu sa zúčastnia zastúpenia všetkých našich krajov, ktoré si pripravili atraktívne sprievodné podujatia pre prilákanie návštevníkov s potenciálom nárastu cestovného ruchu v budúcnosti.

Zvýšená pozornosť je venovaná partnerskému regiónu, ktorým sa pre rok 2011 stáva Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý ponúka vo svojich deviatich okresoch možnosti na príjemné trávenie dovoleniek, pobyty v prírode, lyžovanie, bicyklovanie, golf, jazdecký šport, kempovanie, rybárčenie a poľovačky. Ponúka aj dokonalý relax v malebných kúpeľných mestečkách. Okrem prírodných krás prekypuje bohatstvom historických pamiatok, turistov lákajú krásne hrady, zámky a romantické zrúcaniny.

Centrom Trenčianskeho kraja je mesto Trenčín rozkladajúce sa pod slávnym Trenčianskym hradom. Hrad je dominantou mesta a celého stredného Považia. Preslávil ho najmä jeho najmocnejší majiteľ Matúš Čák Trenčiansky, nazývaný aj „Pán Váhu a Tatier“. Azda najznámejšie v ňom sú Matúšova veža a Studňa lásky hlboká 80 m. Medzi podujatia, ktoré do Trenčína privádzajú najviac návštevníkov patria Trenčianske historické a hradné slávnosti, viaceré medzinárodne výstavy, filmový festival organizovaný v spolupráci s kúpeľným mestečkom Trenčianske Teplice, hokej a ďalšie podujatia.

Pamiatky v historickom centre mesta sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie. Rímska vojenská osada Laugaricio je najsevernejším dokladom expanzie rímskych légií cisára Marca Aurélia v oblasti strednej Európy. Dôkazom toho je nápis na strmej stene trenčianskej hradnej skaly vytesaný na pamiatku víťazstva nad Kvádmi v roku 179.

Obľúbeným výletným cieľom je mestečko Bojnice s romantickým neogotickým zámkom, kúpeľmi a ZOO, v blízkom okolí sa nachádza Vodný svet v Sebedraží, vodná nádrž v Nitrianskom Rudne, najvyšší vrch v kraji Vtáčnik, lyžiarske strediská Remata, Fačkovské sedlo- Kľak, Poruba a ďalšie. Myjava je centrom rázovitej kopaničiarskej oblasti, ktorá sa rozprestiera na Myjavskej pahorkatine. Toto mestečko bolo zapojené i do národnooslobodzovacieho hnutia pod vplyvom J. M. Hurbana, ktorého vyvrcholením bolo prvé Slovenské povstanie. Počas povstania bola vyhlásená Slovenská národná rada, ako prvý národný orgán v dejinách Slovákov.

Dom pani Kolényovej, v ktorom vtedajšia SNR zasadala, je dnes súčasťou SNM - Múzea Slovenských národných rád. Neďaleká obec Košariská je známa ako rodisko slovenského národného hrdinu M. R. Štefánika, ktorého pripomína aj známa bieloskvúca mohyla na Bradle, najvyššom vrchu Myjavskej pahorkatiny. Čistá príroda, cyklotrasy, penzióny s prívetivou rodinnou atmosférou a chutnými špecialitami, folklórne festivaly a tiež lyžiarske stredisko Ski land Stará Myjava pozývajú na návštevu počas celého roka.

Mesto Považská Bystrica leží v severnej časti kraja, obklopené Manínsku vrchovinou a výbežkami pohoria Javorníky. Čarokrásne prírodné zákutia v okolí mesta lákajú neustále. Národná prírodná rezervácia Manínska tiesňava je ideálnym miestom na turistiku, cyklistiku a horolezectvo. Predstavuje divoký vápencový kaňon epigenetického pôvodu, ktorý sa pýši označením „najužší kaňon na Slovensku, cez ktorý vedie štátna cesta“. Sú pre ňu typické skalné útvary v tvare veží, hríbov, ihiel či zubatých hrebeňov. V zimných mesiacoch sú dobré podmienky pre milovníkov zimných radovánok v lyžiarskom stredisku Ráztoka – Horná Mariková.

Okolie mesta Púchov ponúka vyžitie pri vode, pri Priehrade mládeže Nosice na rieke Váh, v kúpeľoch Nimnica a rybníkoch v miestnej časti Ihrište. Lyžiarske strediská Čertov – Lazy pod Makytou, Mojtín, Kohútka ponúkajú v zime výborné podmienky na lyžovanie. V okolí Nového Mesta nad Váhom špotové vyžitie a relax ponúkajú Ski centrum Kálnica a okolie vodnej nádrže Zelená voda a na romantické výstupy lákajú hrady Beckov a Čachtice.

Milovníci koní a jazdeckého športu sú vítaní v Žrebčíne Motešice, Jazdeckom klube Hippocentrum Kočovce, v kluboch Aissy a Navaho v Prievidzi a klube Mitani v Kocuranoch, turistom, letcom a obdivovateľom leteckého športu sú k dispozícii letiská v Prievidzi, Slávnici pri Ilave a v Malých Bieliciach pri Partizánskom.

Tu sa zastavíme, lebo je toho ešte mnoho, všetko prírodné a kultúrne bohatstvo kraja sa nedá vyčerpávajúco popísať. Príďte si tento kraj pohody radšej sami pozrieť, užiť a vychutnať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu