Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Danubius Gastro: Veľtrh chutí, vôní, kuriozít a potešenia zmyslov

Danubius Gastro
Danubius Gastro

BRATISLAVA - Medzinárodný veľtrh chutí, vôní a výnimočných zručností, poteší naše zmysly od štvrtka 20. januára do nedele 23. januára. Osemnásty ročník medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro bude charakterizovať množstvo kulinárskych kuriozít i pestré sprievodné súťaže a exhibície.

Súbežne sa konajú aj 11. výstava strojov a technológie pre obchody Exposhop, 10. výstava obalových materiálov a baliacej techniky Gastropack a 15. výstava reklamných služieb Exporeklama.

Kvalitné potraviny sú jedným z predpokladov pre zdravý a spokojný život, navyše sú dôležitou súčasťou nášho spoločenského bytia. Veľtrh Danubius Gastro je už tradičným popredným podujatím, kde sa stretávajú ľudia s profesionálnym záujmom o rôzne odbory gastronómie i nadšenci hľadajúci unikátne ingrediencie a tipy na ich využitie. Podujatiu na popularite pridáva možnosť degustácie prezentovaných nápojov a jedál.

Aj v tomto ročníku bude mať silné postavenie segment vinárstva kde okrem domácich producentov a dovozcov, budú kolektívne zastúpení aj francúzski, talianski, rakúski, českí a moravskí vinári. Prevádzkovatelia hotelov, kúpeľov a rôznych typov gastro-prevádzok, nájdu na veľtrhu širokú ponuku exponátových noviniek v oblasti interiérového vybavenia, gastro-techniky, hygieny, balenia a obchodu.

Najväčšími expozíciami sa spomedzi zahraničných vystavovateľov popýšia rakúski vystavovatelia zastrešení rakúskym veľvyslanectvom, ktorí si na veľtrh pripravili propagáciu tradičnej kvality mäsových výrobkov alebo spracovanie ovocia do sirupov a džemov. Milovníci talianskej či francúzskej kuchyne nebudú sklamaní. Vystavovatelia okrem známych produktov, ako olivový olej či kačacia pečeň, avizovali aj niekoľko unikátnych kúskov. Môžeme sa tešiť napríklad na čokoládu s príchuťou morských rias, karamelovú zmrzlinu so soľou alebo kryštalizované fialky v cukre.

Veľtrh gastronómie by sa nezaobišiel bez kvalitných prehliadok a súťaží. Popredné miesto v sprievodnom programe zastáva finále celonárodnej súťaže Gastro Junior Nowaco Cup naplánované na piatok 21.1. Víťaz finálového kola postupuje na prestížnu medzinárodnú súťaž EuroSkills, kde sa budú prezentovať mladé talenty z celej Európy. Súťaží sa v dvoch kategóriách – kuchár a cukrár – v príprave pokrmov z vopred stanovených cenovo dostupných surovín. Výkony hodnotí odborná porota v zložení Jaroslav Žídek, Pavel Pospíšil, Martin Kovarský, Peter Justin Topoľský a Peter Kulhány.

Pod organizačnou taktovkou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov sa uskutoční atraktívna prehliadka Poézia v gastronómii. V rámci nej môžu návštevníci obdivovať množstvo chutných a vizuálne atraktívnych diel, medzi iným aj krajčírsku dielňu z perníka, vďaka ktorej Slovensko získalo zlatú medailu na nedávnej medzinárodnej súťaži Expogast v Luxemburgu.

Pekárska súťaž o Najlepší bratislavský rožok bude doplnená súťažami o Najlepší pletený výrobok z kysnutého cesta a Najkrajšie umelecké dielo z karamelu. Súťažiť budú družstvá z Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Rumunska a zo Slovenska. Nebudú chýbať barmanské súťaže 9. ročník ST. Nicolaus cup spolu so ST. Nicolaus Free Style, ktoré určite potešia oči, ale aj chuťové poháriky. Umelecké výtvory vyrezávania z ovocia a zeleniny budeme môcť sledovať počas súťaže Carving Cup 2011.

Navyše renomovaný majster carvingu Luděk Procházka pripravil pre návštevníkov možnosť priučiť sa umeniu vyrezávania z ovocia a zeleniny v Malej škole carvingu. Najlepšie exponáty a novinky získajú cenu Danubius Gastro 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu