Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ZMOS žiada prezidentku o podpísanie novely stavebnej legislatívy

Jozef Božik Zobraziť galériu (3)
Jozef Božik (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požiadalo prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby čo najrýchlejšie podpísala novelu stavebnej legislatívy. Tú schválil parlament v polovici februára a odsunul ňou účinnosť nového zákona o výstavbe o jeden rok, teda do apríla 2025. ZMOS o tom informovalo v pondelok.

VIDEO Tlačová konferencia Ministerstva vnútra a ZMOS, na ktorej oznamujú dôvody odkladu novelizácie vyhlášky o dopravnom značení

Tlačová konferencia Ministerstva vnútra a ZMOS, na ktorej oznamujú dôvody odkladu novelizácie vyhlášky o dopravnom značení (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Lehota na podpísanie novely stavebnej legislatívy sa chýli ku koncu. Ak by nenadobudla účinnosť a parlament by kvôli jarným prázdninám nedokázal do 1. apríla prelomiť veto pani prezidentky, vo výstavbe na celom Slovensku hrozí úplný chaos a zamrznutie všetkých procesov," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Jozef Božik
Zobraziť galériu (3)
Jozef Božik  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako dodal, ak by pôvodný zákon o výstavbe, ktorý mal začať platiť už od 1. apríla tohto roka, vstúpil do účinnosti čo i len na jeden deň, prijatá novela by už nemohla posunúť jeho účinnosť. "A všetky procesy v povoľovaní stavieb v celej krajine by prešli do nových postupov, ktoré sú absolútne nepripravené. Znamenalo by to chaos, zmätok a zamrznutie výstavby na Slovensku, ktoré by už navyše boli nezvratné," doplnil Božik.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (3)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

ZMOS pripomenulo, že novela stavebného zákona, ktorá čaká na podpis prezidentky, má plnú podporu samosprávy a jej organizácií a vytvára priestor počas najbližšieho roka odstrániť všetky chyby zákona o výstavbe, na ktoré podľa združenia v minulosti poukazovala aj prezidentka.

"Proti zákonu o výstavbe protestovali mimovládne organizácie, štátne orgány aj samospráva. Odloženie jeho účinnosti o jeden rok vytvára priestor odstrániť chyby a vylepšiť zákon, s ktorým okrem niekoľkých developerov nesúhlasil takmer nikto. Ak však novela, ktorá odsúva jeho účinnosť o jeden rok, nenadobudne účinnosť do 1. apríla, bude neskoro," dodal Božik.

Viac o téme: PodpisPrezidentkaZMOSZuzana ČaputováStavebná legislatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu