Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kamenický odmieta, že by Ministerstvo financií robilo v rozpočte účtovné triky alebo podvody

Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (5)
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V súvislosti s rozpočtom na tento rok a jeho hodnotenia zo strany Európskej komisie (EK) sa na Slovensku šíria nepravdy alebo polopravdy. Vyhlásil to v stredu minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Odmietol pritom, že by Ministerstvo financií (MF) SR robilo v rozpočte účtovné triky alebo podvody, z čoho ho obviňuje opozícia.

VIDEO Reakcia Ministerstva financií na hodnotenie rozpočtu zo strany Európskej komisie

Reakcia Ministerstva financií na hodnotenie rozpočtu zo strany Európskej komisie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Komisia podľa ministra slovenský rozpočet odobrila. "Nebudem hovoriť o tom, že sme premianti, nie sme vzhľadom na ten stav verejných financií, ktorý sme prevzali. Verejné financie sú v najhoršom stave, aký Slovensko kedy malo a v rámci EÚ sme úplne na konci rebríčkov," zdôraznil šéf rezortu financií. Predchádzajúca vláda podľa neho výrazne zvýšila deficity aj zadlženie Slovenska a napriek tomu teraz jej predstavitelia kritizujú súčasný kabinet, ktorý mal na zostavenie rozpočtu jeden mesiac.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (5)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Najväčšia diskusia sa vedie ohľadom účtovania refundácie energopomoci z eurofondov medzi rokmi 2023 a 2024, ktoré ovplyvňuje aj deficit v obidvoch rokoch. Ministerstvo túto pomoc podľa Kamenického účtuje tak, ako je to zvykom už 20 rokov. "Vždy sa to účtovalo do toho roku, kedy vám tie peniaze prišli na účet. My sme zatiaľ tie peniaze neobdržali a keď ich obdržíme v roku 2024, tak budú zaúčtované do toho roku, do ktorého prišli," vysvetlil minister.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (5)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pripomenul, že o spôsobe zaúčtovania definitívne rozhodne európsky štatistický úrad Eurostat až v apríli. "Ak by sa to zaúčtovalo do roku 2023, považujeme to za zmenu pravidiel... Ak Eurostat rozhodne, že to súvisí s rokom 2023, že sa zmenia tieto pravidlá, ktoré sme tu mali, no tak my to budeme rešpektovať," konštatoval Kamenický.

Zdôraznil, že chcú dodržať schválený rozpočet na tento rok, teda znížiť deficit verejných financií o 0,5 na 5,97 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Či sa to podarí sa dozvieme až budúci rok na jar. "Hodnotenie toho, či dokážeme konsolidovať o pol percenta do roku 2024 tak, ako sme deklarovali, si treba nechať možno na marec, apríl budúceho roku, keď sa dozvieme konečné čísla za rok 2024. Vtedy môžete oprávnene kritizovať, či sme dosiahli svoje ciele alebo sme tieto ciele nedosiahli," doplnil minister.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (5)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zároveň deklaroval, že vláda má jasný plán ozdravenia verejných financií aj do ďalších rokov. "Chceme konsolidovať od roku 2025 o 1 % každý rok, aby sme v roku 2027 dosiahli stav, že budeme na troch percentách deficitu. Vtedy sa nám začne otáčať aj verejný dlh," dodal Kamenický.EK v utorok (16.1.) zverejnenom hodnotení uvádza iné prognózy týkajúce sa rozpočtu SR na rok 2024. Komisia uviedla, že deficit sa tento rok zvýši na 6,3 percenta z vlaňajších 6,1 percenta. Vláda SR tvrdí, že schodok z minuloročných 6,5 percenta klesne na 6 percent v tomto roku.

Výdavkové limity by malo stanovovať Ministerstvo financií, RRZ ich má len kontrolovať

Ministerstvo financií rešpektuje používanie výdavkových limitov, mali by byť však nastavené inak ako v súčasnosti. Stanovovať by ich malo samotné ministerstvo a nie Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Tá by mala následne kontrolovať ich dodržiavanie. Myslí si to minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD), podľa ktorého bude musieť prísť k diskusii a úprave týchto pravidiel.Podľa ministra nemôže viacero rôznych inštitúcií určovať, ako má byť zostavený rozpočet. Ich čísla aj požiadavky budú vždy rôzne. Rozpočet by mal pritom vychádzať z jednotného základu.

"My sa musíme nastaviť tak, že ministerstvo financií dáva nejaké čísla, my máme tých čísel najviac, zo všetkých tých inštitúcií vidíme do toho rozpočtu najviac, nakoľko tu mám celé oddelenie niekoľkých desiatok ľudí, ktorí sa tým zaoberajú. Výdavkové limity samozrejme rešpektujeme a budeme ich rešpektovať, ale musia byť nastavené podľa nejakej bázy, ktorú bude robiť ministerstvo financií a nie RRZ," uviedol v stredu na tlačovej konferencii Kamenický. Ani v iných krajinách EÚ podľa neho výdavkové limity neurčuje fiškálna rada.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (5)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Výdavkové limity sú jedným z míľnikov Plánu obnovy a rezort financií ho chce dodržať. Na to je však podľa ministra potrebná legislatívna zmena, ktorá bude musieť prejsť aj Národnou radou (NR) SR. Upozornil, že parlament je momentálne opozíciou zablokovaný a je ťažké tam prijať akékoľvek úpravy. "My to samozrejme v rámci časových možností budeme robiť tak, aby sme to čo najskôr nastavili tak, aby sme o tie peniaze neprišli. Deklarujem za ministerstvo financií, že my chceme naplniť ten míľnik a budeme robiť všetko pre to, aby sa naplnil," dodal Kamenický.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť koncom minulého roka vládu opakovane kritizovala, že navrhnutý a neskôr aj schválený rozpočet na rok 2024 prekračuje platné výdavkové limity. "Schválený rozpočet tak bez dodatočných zmien nie je v súlade s platnými limitmi výdavkov zo 6. februára 2023, limitmi nových výdavkov predložených 15. decembra 2023 do NR SR, ani predbežne aktualizovanými limitmi výdavkov po zohľadnení trvalého dopadu prijatých opatrení v parlamente," upozornila v decembri RRZ.

Viac o téme: Štátny rozpočetEurópska komisiaMinisterstvo financiíLadislav Kamenický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu