Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V budúcom roku sa deficit verejných financií zníži o pol percenta HDP

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Stabilizovanie verejných financií je základným predpokladom pre udržateľný rozvoj Slovenska. V roku 2024 bude zníženie deficitu verejných financií predstavovať 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), a to tak, aby sa naďalej nezhoršovala životná úroveň obyvateľov. Avizuje to kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v časti schváleného programového vyhlásenia vlády (PVV) venovanej finančnej politike.

"Za účelom postupného znižovania deficitu verejných financií a stabilizácie vývoja zadlženia bude potrebné realizovať opatrenia tak na príjmovej, ako aj výdavkovej strane rozpočtu verejnej správy. Vláda sa zameria predovšetkým na opatrenia, ktoré nebudú predstavovať neúmerne veľký dopad na najzraniteľnejšie vrstvy spoločnosti a pokles ich životnej úrovne," konštatuje v PVV.

Archívne video:

Financovanie obrany na úrovni 2 % HDP je v súčasnosti vnímané ako minimum, myslí sa Martin Sklenár (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Na strane výdavkov chce kabinet zvyšovať efektívnosť fungovania štátu. Prehodnotí tak súčasnú štruktúru orgánov štátnej správy, s cieľom zefektívniť ich činnosť a prispieť k znižovaniu výdavkov na ich činnosť.

Snaha o úpravu zákona o rozpočtovej zodpovednosti

Vláda avizuje aj snahu o úpravu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, aby sa napravili nedostatky z jeho uplatňovania v praxi. "V rámci úpravy zákona vláda zváži aj prechod z hrubého na čistý verejný dlh, s cieľom umožniť efektívnejšie riadenie likvidity sektora verejnej správy," uviedla vo svojom programe.

Kabinet tiež plánuje zvyšovať kvalitu verejných rozhodnutí a hodnotu za peniaze verejných zdrojov. Svoju pozornosť chce zamerať na kvalitu používaných dát. "Vláda s cieľom zvýšenia efektívnosti verejných zdrojov, dosahovania lepších výsledkov a ako príspevok ku konsolidácii verejných financií, bude pokračovať v revízii verejných výdavkov, pri splnení podmienky konsenzu na úrovni ministerstiev a vlády Slovenskej republiky," sľubuje v PVV.

Viac o téme: DeficitProgramové vyhlásenie vládyHrubý domáci produkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu