Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vláda garantuje 13. dôchodok a minimálnu mzdu na úrovni 60 % priemernej mzdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vláda zavedie 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok. Zároveň garantuje minimálnu mzdu na úrovni 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve v prípade, ak sa sociálni partneri nedohodnú na jej výške. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR na roky 2023-2027, ktoré v pondelok schválila vláda.

"Vláda zvýši svoju aktivitu v tripartitnej Aliancii sektorových rád za účelom kvalitného predvídania nových potrieb zamestnávateľov v oblasti znalostí, vedomostí a zručností a zvýšenia štandardov kvality a dostupnosti celoživotného poradenstva a vzdelávania pre pracujúcich, ako aj formálneho odborného vzdelávania," uvádza sa v programovom vyhlásení s tým, že Aliancia sektorových rád musí presadzovať svoje analýzy do reálnej hospodárskej a sociálnej praxe.

Video:

Erik Tomáš o jednorazovom príspevku pre dôchodcov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Uľahčenie života po štúdiu

Mladým ľuďom po skončení štúdia chce vláda uľahčiť vstup do produktívneho veku poskytnutím jednorazového účelovo viazaného štátneho príspevku alebo využitím prostriedkov zo sporiaceho účtu zriadeného do určitého veku dieťaťa. Zo strednodobých a dlhodobých priorít sa chce kabinet venovať civilizačným megatrendom, ktoré ovplyvňujú konkurenčnú schopnosť SR v globálnom európskom prostredí. Ide o technologické zmeny, ako sú inovácie v zelených a digitálnych transformáciách.

Obmedzenie nočnej práce

Práca v nočných hodinách alebo iných nadštandardných časoch bude obmedzená. "Pri prácach, v ktorých to inak nejde, budú mzdové zvýhodnenia spravodlivo kompenzovať túto nevyhnutnosť. Novými legislatívnymi pravidlami a aktívnejšou inšpekciou práce bude brániť zneužívaniu tzv. agentúrnych pracovníkov, ale aj migrantov z tretích krajín na zhoršovanie pracovných podmienok," uviedol kabinet.

Vláda sa chce zamerať aj na efektívne čerpanie eurofondov. Zaviazala sa zrealizovať opatrenia, vďaka ktorým nebudú digitalizácia, informatizácia a zelená transformácia hospodárstva predstavovať hrozbu pre zamestnanosť.

Kabinet tiež navrhne úpravu príspevku na bývanie ako samostatnú dávku. Pomoc v hmotnej núdzi má byť poskytovaná na základe adresnosti, subsidiarity, ochranných a motivačných prvkov nielen vo finančnej forme, ale aj komplexnou ponukou služieb, ktoré jednotlivcov a rodiny ochránia pred rizikom chudoby. Zároveň sfunkční tripartitu a politiky v oblasti práce a sociálnych vecí chce tvoriť a realizovať na princípe partnerstva, začlenením sociálnych partnerov či samospráv.
 

Viac o téme: Programové vyhlásenie vládyMinimálna mzda13. dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu