Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda nadviaže na doterajšiu realizáciu plánu obnovy aj napriek výhradám

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vláda nadviaže na doterajšiu realizáciu Plánu obnovy a odolnosti SR aj napriek niekoľkým výhradám. Taktiež sa zaväzuje pokračovať v implementácii už schválených míľnikov a cieľov. Avizuje to kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v časti schváleného programového vyhlásenia vlády (PVV) venovanej plánu obnovy a znalostnej ekonomike.

"Vláda realizuje v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR potrebné investície v zdravotníctve, ako je výstavba a rekonštrukcie nemocníc či podpora ambulantného sektora, vo vzdelávaní, ako napríklad výstavba materských škôl a rekonštrukcie základných škôl a priestorov univerzít," uviedol kabinet.

Archívne video:

Pracovné stretnutie predsedu vlády SR Róberta Fica a návšteva rezortu Ministerstva zdravotníctva SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Taktiež plánuje investície vo výskume a inováciách, v oblasti efektívnej verejnej správy a digitalizácie, ako aj kroky v rámci zelenej transformácie. Patrí sem podpora komplexnej obnovy rodinných domov a historických budov alebo rekonštrukcie železníc.

Majú vyhrady k vzniku plánu obnovy

Kabinet zároveň uviedol, že má výhrady k spôsobu, akým plán obnovy vznikal, najmä k absencii participatívnosti a inklúzie pri jeho tvorbe. "Prílišný dôraz na nedostatočne pripravené reformy spôsobuje problémy pri ich implementácii a pri projektoch, s ktorými plán počíta. Napriek tomu bude vláda pokračovať v implementácii a vyvinie maximálne úsilie, aby boli zostávajúce žiadosti o platbu úspešne realizované," uviedol v PVV.

Vláda plánuje prijať Stratégiu spravovania a manažmentu štátnych budov, ktorej súčasťou bude mapovanie budov vo vlastníctve štátu a vymedzenie nástrojov a postupov pre optimalizáciu fondu budov, zvýšenie energetickej hospodárnosti a efektívnosti, ako aj zvýšenie celkových nákladov spojených s užívaním budov.

Na základe stratégie bude podľa vyhlásenia zriadená agentúra pre správu štátnych budov, ktorá zabezpečí efektívnu správu budov v majetku štátu, optimalizáciu ich využitia, obsadenosti, obnovy a prípadne novej výstavby. "Taktiež bude dohliadať na ekonomicky efektívne prenajímanie priestorov a budov od tretích subjektov. Bude pripravená zmena legislatívy, aby nepotrebné štátne budovy mohli byť samosprávam bezodplatne prevedené na verejnoprospešné účely," dodal kabinet.

Prioritou je nová moderná legislatíva

Jednou z priorít vlády je pripraviť novú, modernú legislatívu na podporu výskumu, vývoja a inovácií. Jej cieľom je taktiež vytvoriť len dve agentúry poskytujúce granty, jednu na rezorte školstva a druhú na rezorte hospodárstva.

Vláda sa taktiež plánuje postaviť k odlevu mozgov z krajiny. "Pod Úradom podpredsedu vlády SR vznikne útvar kompetenčne zodpovedný za riadenie a koordináciu agendy lákania a udržania talentu so špeciálnym dôrazom na využitie potenciálu vysokokvalifikovaných občanov Ukrajiny žijúcich dočasne na Slovensku," objasnila v PVV s tým, že podporí aj opatrenia pre zvýšenie koncentrácie talentu.
 

Viac o téme: VládaSmer-SDPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu