Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrubý domáci produkt sa v druhom štvrťroku medziročne zvýšil o 1,5 %

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Hrubý domáci produkt (HDP) sa v 2. štvrťroku 2023 medziročne zvýšil o 1,5 % (v stálych cenách, sezónne neupravený). Objem HDP v bežných cenách bol medziročne vyšší o 11,3 % a dosiahol 30,3 miliardy eur. V medzikvartálnom porovnaní po sezónnej úprave (oproti 1. štvrťroku 2023) HDP vzrástol o 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Jednotlivé odvetvia, ktorých výkony sa premietajú do hrubej pridanej hodnoty, si podržali dobré výsledky aj v 2. štvrťroku 2023. Objem hrubej pridanej hodnoty v bežných cenách dosiahol 27,6 miliardy eur, čo bolo v stálych cenách 21,1 miliardy eur. Medziročne si tak pridaná hodnota udržala rast na úrovni 3,3 %.

Archívne video:  Financovanie obrany na úrovni 2 % HDP je v súčasnosti vnímané ako minimum, myslí sa Martin Sklenár

Financovanie obrany na úrovni 2 % HDP je v súčasnosti vnímané ako minimum, myslí sa Martin Sklenár (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty dosiahlo všetkých desať sledovaných odvetví ekonomiky. Najväčší vplyv mal rast priemyslu o 3 %, čo je váhovo najvýznamnejšie výrobné odvetvie s podielom 22,1 % na pridanej hodnote celej ekonomiky.
Hrubý domáci produkt sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Tri odvetia výkonnosť potiahli

Kladnú výkonnosť celej priemyselnej výroby dokázali potiahnuť tri odvetvia, a to výroba dopravných prostriedkov vyššia o 35,7 %, výroba základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 28,3 % a ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 1,4 %. Z významnejších odvetví priemyslu pokles pridanej hodnoty zaznamenala výroba chemikálií a chemických produktov o 37,5 %.

Druhá najvýznamnejšia skupina odvetví, veľkoobchod, maloobchod, doprava a skladovanie, ubytovacie a stravovacie služby, vzrástla o 4,1 %, pričom vyšší rast sa prejavil najmä v doprave, ktorá rástla o 16,1 %. V obchode sa zaznamenal rast len veľmi mierny, a to 0,5 %.

Pozitívny vplyv na HDP si udržala tiež výkonnosť odvetvia stavebníctva (medziročne vyššia o 5,7 %), odvetvia finančných a poisťovacích činností (o 13,6 %) a tiež odvetvia činnosti v oblasti nehnuteľností (o 1,8 %). V súhrne za 1. polrok 2023 HDP vzrástol o 1,3 % (v stálych cenách, sezónne neočistený). Nominálny objem v bežných cenách dosiahol 58,1 miliardy eur.

Viac o téme: NárastHrubý domáci produktŠtatistický úrad Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu