Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Povodňová situácia sa stabilizuje, najhoršia je v okrese Nové Zámky

Stúpajúce vodné hladiny riek narobili problémy v celom levickom okrese Zobraziť galériu (16)
Stúpajúce vodné hladiny riek narobili problémy v celom levickom okrese (Zdroj: SITA)

NITRA – Stav na vodných tokoch v Nitrianskom kraji sa postupne stabilizuje. Ako uviedol vedúci zmeny Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Branislav Boniš, situácia sa oproti dnešnému ránu upokojila v okresoch Levice, Zlaté Moravce i v okolí mesta Vráble.

"Cesty aj v okrese Zlaté Moravce aj pri Vrábľoch sú prejazdné. V okrese Levice sa viaceré komunikácie takisto podarilo sprejazdniť, naďalej však zostáva uzavretá napríklad cesta k maďarským hraniciam vo Vyškovciach nad Ipľom. Situáciu stále monitorujeme," informoval Boniš.

Stúpajúce vodné hladiny riek
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Zatiaľ bez výstrahy zostáva okres Topoľčany a Komárno. Najkomplikovanejšia situácia tak v Nitrianskom kraji aj naďalej zostáva na dolnom toku rieky Nitra v okrese Nové Zámky. S vodou tu bojujú obyvatelia Šurian. Vyhlásený bol III. stupeň povodňovej aktivity v obciach Veľká Maňa a Húl, kde preteká voda z polí a spodná voda zaplavuje pivnice.

Zaplavené polia v časti
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

"V obci Podhájska je takisto vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. Vylieva sa tu miestny potok Liska. V obvode Štúrovo v obci Salka zasa stúpla rieka Ipeľ. Ešte je tu však rezerva asi dva metre, takže k preliatiu zatiaľ nedošlo," skonštatoval Boniš.

 

Stúpajúce vodné hladiny riek
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Povodňovú situáciu riešia v Leviciach záchranári HaZZ viacerých okresov

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) mali počas nedele (31.3.) plné ruky práce. Dlhotrvajúce zrážky, ktoré priniesli so sebou rapídne zvýšenie hladín vodných tokov a kalamitné situácie, dali najmä v západnej časti SR hasičom a záchranárom poriadne zabrať. Povedala to hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

"Najhoršia situácia je v Nitrianskom kraji. V okrese Levice vyhlásili v nedeľu (31.3.) na všetkých vodných tokoch III. stupeň povodňovej aktivity," uviedla Farkasová s tým, že na pomoc pri plnení vriec pieskom a stavaní hrádzí privolali k levickým hasičom aj ďalších sedem príslušníkov HaZZ z Nových Zámkov. Postupne prichádzali aj záchranári z Nitry, ktorých doplnili aj deviati príslušníci z Komárna a ďalší z Malaciek.

Stúpajúce vodné hladiny riek
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Podľa hovorkyne v Nitrianskom kraji počas uplynulých pár hodín 20-krát asistovali príslušníci HaZZ pri čerpaní vody z pivníc a rodinných domov. V Trnavskom kraji zasahovali hasiči dôsledkom nepriaznivej situácie 12-krát. Odčerpávali vodu zo zatopených priestorov.

"Hasičská stanica (HS) v Dunajskej Strede zaznamenala za posledných 24 hodín štyri výjazdy, hasiči z HS Galanta zasahovali trikrát. HS Trnava zaznamenala dva výjazdy a príslušníci z Piešťan, Veľkého Medera a Hlohovca museli zasiahnuť len raz," povedala Farkasová.

Stúpajúce vodné hladiny riek
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Neresnica zaplavila v obci rozostavané bytovky a ihrisko

Rieka Neresnica zaplavila v obci Dobrá Niva v okrese Zvolen rozostavané bytovky v strede obce, záhrady pri bytovkách a futbalové ihrisko. V nedeľu večer to uviedol starosta Dobrej Nivy Martin Krúdy a doplnil, že napriek stúpajúcej hladine rieky Neresnica, jej bočné prietoky v obci momentálne klesajú.  

"U nás má rieka výšku momentálne asi jeden meter. Situácia je okrem spomínaných lokalít zlá aj za dedinou, kde voda zaplavila polia," dodal Krúdy.

Obcou preteká aj Dobronivský potok, jeho tok je však vyregulovaný, ten sa preto nevylial. "Na jeho ústí vybudoval Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) suchý polder a ten obec zachránil pred horšou situáciou," doplnil Krúdy. Podľa slov starostu sú najväčšou škodou obce zaplavené rozostavané bytovky.

Ako sa uvádza na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), hladina rieky Neresnica dosahuje v obci výšku rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Podľa posledných meraní SHMÚ hladina Neresnice v Dobrej Nive dosahuje výšku 120 centimetrov. 

V Brehoch ukončili najnutnejšie práce, cesty sú opäť prejazdné

V obci sa momentálne ukončili najnutnejšie práce. Hasiči vyčistili priepusty pod cestami, z miestnych vozoviek a štátnej cesty bola odstránená aj nánosová zemina, kamenie a drevo. Pre TASR to uviedol starosta obce Brehy Juraj Tencer s tým, že spomínané cesty sú síce stále čiastočne špinavé, ale už prejazdné.

"Najnutnejšie veci sú teda odstránené, v obci je plne obnovená aj dodávka elektrickej energie. Kanály v obci sú však stále plné vody," informoval o aktuálnej situácii v obci Tencer. Voda zo svahov zaplavila v obci aj záhrady, garáže a hospodárske budovy. "Prakticky k zaplaveniu rodinných domov nedošlo, takže obyvateľstvo nebolo ohrozené," doplnil Tencer.

Ako upozornil na záver starosta obce, hrozba kalamitnej situácie tu naďalej trvá, keďže časť zeminy a kamenia ostala v rokline. "Ak prídu znova prívalové dažde, hrozí, že opäť dôjde k zosuvu," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu