Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ústredie práce zaplatí ľudí, ktorí budú pomáhať pri povodniach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR pomôže obciam a mestám, ktoré postihli povodne. V rámci zákona o službách zamestnanosti a zákona o obecnom zriadení ÚPSVaR najmä ľudí z radov nezamestnaných, ktorí sa budú podieľať na odstraňovaní následkov povodní. Podľa zákona môže rezort práce poskytnúť na jedno pracovné miesto a mesiac cenu práce vo výške 526,11 eura.

"Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny od rána kontaktovalo jednotlivé regionálne úrady práce, aby operatívne oslovili primátorov a starostov postihnutých obcí a ponúkli im pomoc," povedal dnes na brífingu v Bratislave minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ako dodal, obce môžu zapojiť aj ľudí pracujúcich v rámci malých obecných služieb a aktivačných prác.

O pracovníkov prejavilo dosiaľ záujem prostredníctvom 15 regionálnych úradov práce celkovo 149 subjektov. Z nich väčšina sú obce a mestá, ktoré sú postihnuté povodňami. Tie získali možnosť využiť pracovníkov na jeden až dva mesiace. "Celkovo starostovia a primátori žiadajú na tento účel 557 pracovných miest s priemernou dĺžkou 1,8 mesiaca," konštatoval minister.

Na mzdy pracovníkov štát v tejto súvislosti vynaloží 680.000 eur, pričom o najväčšiu podporu požiadali najviac postihnuté okresy ako Nové zámky, Prievidza, Levice a Nitra. "Možnosť zapojiť sa majú aj právnické subjekty, ktoré sú zriadené obcou, takisto aj samosprávny kraj," informoval generálny riaditeľ ÚPSVaR Marián Valentovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu