Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Art Film Fest pripravil silnú súťaž hraných filmov

Nič osobné
Nič osobné

Festival sa začína a s ním aj Medzinárodná súťaž hraných filmov, v ktorej sa tento rok zišlo 14 silných titulov. Majú už za sebou veľa festivalových ocenení a mnohé z nich prídu divákom Art Film Festu ich tvorcovia osobne predstaviť.

Neprehliadnuteľnou bude snímka Ak si chcem pískať, pískam (r. F. Serban). Patrí k „novej vlne“ rumunskej kinematografie a vyznačuje sa silnou autentickosťou, ktorú vo veľkej miere spoluvytvárali neprofesionálni herci. Rozpráva príbeh mladého chovanca nápravného ústavu, ktorý sa nevie vyrovnať s rozhodnutím svojej matky. Film bol na tohtoročnom Berlinale ocenený Veľkou cenou poroty Strieborným medveďom a Cenou Alfreda Bauera pre najlepší európsky film. Snímku na Art Film Feste uvedie predstaviteľ hlavnej úlohy George Pistereanu.

Veľmi citlivý príbeh holandsko-írskej produkcie o ľudskej samote a potrebe blízkej osoby Nič osobné (r. U. Antoniak) získal na festivale v Locarne šesť ocenení, okrem iných cenu FIPRESCI, cenu pre najlepší debut a cenu pre najlepšiu herečku Lotte Verbeek, ktorá tiež Art Film Fest navštívi.

Festival uvedie aj jeden z najlepších filmov tohtoročného Berlinale, ruskú snímku Ako som prežil toto leto (r. A. Popogrebskij). Na najodľahlejšom mieste od civilizácie, na ostrove polárnej Čukotky sa odohráva mrazivý príbeh dvoch meteorológov, ktorí musia čeliť komplikovanej vnútornej dráme. Obom hercom bola v Berlíne udelená cena Strieborný medveď pre najlepšieho herca a kameraman získal Strieborného medveďa za výnimočné umelecké stvárnenie.

Najlepším debutom sa tento rok v Berlíne stal švédsky film Sebbe (r. B. Najafi). Sugestívne zachytáva komplikovaný vzťah dospievajúceho chlapca a matky, ktorá stratu manžela utápa v alkohole. Obaja predstavitelia hlavných úloh podávajú vynikajúce výkony, na Art Film Fest príde film uviesť predstaviteľka matky, Eva Melander.

Absolútne banálne začína dramatický príbeh argentínskeho filmu Muž od vedľa (r. M. Cohn, G. Duprat), v ktorom hrá hlavnú úlohu moderná architektúra, jedno nové okno a jeden nový, nekonformný sused. Film sa vyznačuje výbornou vizuálnou stránkou, ktorá bola ohodnotená na tohtoročnom Sundance cenou pre najlepšiu kameru. Na festivale film osobne uvedie Rafael Spregelburd, predstaviteľ hlavnej úlohy a filmový producent Fernando Sokolowicz.

Drsná sociálna dráma Zmrznutá kosť (r. D. Granik) sa zaoberá sedemnásťročným dievčaťom, ktoré sa stará o chorú matku a mladších súrodencov a snaží sa nájsť svojho zmiznutého otca, ktorý založil ich dom na kauciu. Americká snímka vyhrala na tohtoročnom Sundance Veľkú cenu poroty, cenu za scenár a z Berlína si odniesla cenu C.I.C.A.E. v sekcii Fórum.

Do súťaže je zaradený aj izraelsko-francúzsky film Libanon. Približuje šialenú situáciu niekoľkých vojakov, ktorí uviazli hlboko v nepriateľskom území počas prvej vojny v Libanone. Film príde na Art Film Fest osobne uviesť režisér Samuel Maoz, ktorý zažil toto vojnové peklo na vlastnej koži ako dvadsaťročný. Snímka získala na festivale v Benátkach Zlatého leva a Signis Award – Honorable Mention, na Izraelských cenách filmovej akadémie dostala ocenenie za najlepšiu réžiu, kameru, zvuk a herca vo vedľajšej úlohe.

Víťaz súťaže Art Film Festu získa okrem prestížnej ceny Modrý anjel aj finančnú prémiu v hodnote 15 tisíc €.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu