Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Václav Vorlíček so Zlatou kamerou

Václav Vorlíček
Václav Vorlíček

Počas otváracieho ceremoniálu 18. Art Film Festu si český režisér Václav Vorlíček (1930) prevezme Zlatú kameru, festivalové ocenenie za výrazný prínos v oblasti kinematografie. Filmár, ktorý patrí k najúspešnejším českým filmovým režisérom a scenáristom, tento rok oslavuje významné jubileum, 80. výročie svojho narodenia.

Vždy ho lákalo rozprávať príbehy. Ešte pred štúdiom na FAMU zbieral skúsenosti ako asistent Martina Friča na Barrandove a vo filmových ateliéroch pôsobil prakticky až do roku 1992, keď oficiálne odišiel do dôchodku. Nakrúca však dodnes. Popularitu a uznanie si získal najmä svojimi komédiami a rozprávkami. Práve so scenáristom Milošom Macourkom vytvorili úspešnú autorskú dvojicu, ktorá stála za mnohými úspešnými filmami. Radi prepájali realitu súčasného života so svetom fantázie. Už ich prvé spoločné dielo, paródia na komiksové seriály Kdo chce zabít Jesii (1966), zaznamenalo úspech doma i v zahraničí.

Pre kiná Vorlíček nakrútil vyše 30 titulov a mnohé sa stali doslova kultovými – napríklad Pane, vy jste vdova! (1970), Dívka na koštěti (1971), Což takhle dát si špenát (1977) alebo Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (2001). Rozprávka Tři oříšky pro Popelku (1973) bola dokonca vyhlásená v diváckej ankete v Čechách za najlepšiu rozprávku minulého storočia. Dodnes má však fanúšikov nielen doma, ale aj v zahraničí a počas Vianoc ju v televízii sledujú aj diváci v Nemecku či Nórsku.

Vorlíček bol aktívny aj v oblasti televíznej tvorby, kde vytvoril veľa obľúbených seriálov ako Křeček v noční košili (1987) a Létajíci Čestmír (1983). Nielen v Čechách a na Slovensku, ale aj v zahraničí je však známy najmä seriál Arabela (1979).

K Vorlíčkovým najúspešnejším filmom však patrí aj Sokoliar Tomáš, ktorý získal v roku 2000 na festivale pre deti v Chicagu 2. miesto a Čestné uznanie na festivale v Cottbuse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu