Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominantka v kategórii Zdravotníctvo - ŠTEFÁNIA MORICOVÁ

Štefánia Moricová
Štefánia Moricová

Prodekanka pre pedagogickú činnosť, ktorá sa venuje výchove mladých odborníkov. Od roku 1992 sa aktívne podieľa na pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti nielen v rámci Slovenskej zdravotníckej univerzity, ale aj iných akademických inštitúcií. Bola a je školiteľkou atestantov, doktorandov a odborníkov riadenia vo verejnom zdravotníctve.

Sedemnásť rokov pôsobila ako primárka na Klinike pracovného lekárstva a toxikológie v bratislavskej nemocnici na Kramároch. Od roku 2006 je primárkou oddelenia dlhodobo chorých. Je vydatá, má dvoch synov, žije v Stupave.

Využitie najnovších skúseností z medicínskej oblasti je stále naliehavejšou požiadavkou a vyžaduje si viac vedomostí zdravotníkov o účinných spôsoboch ich realizácie,“ hovorí Štefánia Moricová, ktorá svoj život zasvätila vzdelávaniu budúcich lekárov.

 

Povolanie lekára je o veľkej zodpovednosti, ktorú na seba preberá. S čím sa najťažšie vyrovnávate vo vašej práci?

Najťažšie je, ak vývoj chorobného stavu svojich pacientov, napriek všetkým snahám, nedokážem s tímom mojich spolupracovníkov doviesť do úspešného konca. Som však optimistkou, silu na vyrovnanie sa s problémami v práci čerpám zo štúdia najnovších vedeckých poznatkov, ktoré mi pomáhajú zvyšovať nádej na uzdravenie aj v takých prípadoch, v ktorých to v minulosti nebolo možné.

 

Venujete sa aj výchove mladých odborníkov. Na čo predovšetkým dávate dôraz?

Snažím zdôrazniť im ľudskosť a hlbokú úctu v prístupe k chorému človeku. Zahŕňa to aj potrebný stupeň vcítenia sa do jeho špecifických zdravotných a často aj sociálnych problémov. Učím ich samostatne medicínsky myslieť a pracovať na nemocničných oddeleniach a v ambulanciách. Usilujem sa sprostredkovať mladým odborníkom riešenie medicínskych problémov, ktoré ich čakajú v praxi, modernými vyučovacími metódami a prostriedkami.

 

Čo vám dáva vaša práca?

Z uzdravovania a pomoci nešťastným ľuďom som si spravila skutočnú celoživotnú modlu. Je to hodnota, ktorú si nielen najvyššie cením, ale robím pre ňu všetko počas celej doterajšej pracovnej a súkromnej existencie. Zo všetkých síl sa usilujem urobiť všetko pre zdravý život nielen svojich najbližších, ale aj všetkých, ktorí to najviac potrebujú. Je to môj životný sen a neustále ma napĺňa veľkým uspokojením z dobre vykonanej práce.

 

Vždy sa vám darilo rozdeliť si čas medzi rodinu a kariéru?

Už od mojich štúdií na medicíne som dokázala úspešne skĺbiť svoje pracovné povinnosti s rodinnými. Vydala som sa a obidvaja synovia sa mi narodili počas vysokoškolských štúdií. Úspešne som ho ukončila bez prerušenia. Silu a energiu mi dáva moja rodina a priatelia. Je to môj zázračný elixír, z ktorého čerpám.

 

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9960 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk

 

(Uzávierka hlasovacích lístkov je 28.5. 2010. Cena prázdnej sms je 0,475 EUR s DPH. Hlasovnie zabezpečuje MegaVox., s.r.o. Výhry nad 166 EUR podliehajú zdaneniu.)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu