Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tento rok Projekt 100 ponúka najmä horor a drámu

Upír Nosferatu
Upír Nosferatu

Zo zlatého fondu svetovej kinematografie tohto roku diváci na Slovensku uvidia klasický horor nemej éry Upír Nosferatu (1921). Friedrich Wilhelm Murnau ho nakrúcal i na Oravskom zámku. ASFK uvádza jeho neozvučenú zrekonštruovanú verziu.

Diváci sa môžu tešiť aj na slávny film Akira Kurosawu Sedem samurajov (1954), ktorý získal Strieborného leva na MFF v Benátkach a práve toto dielo sa stalo inšpiráciou pre známy americký film Sedem statočných. V rámci Projektu 100 ho diváci po prvý raz uvidia v o 102 minút dlhšej verzii.

Ďalším titulom je film majstra hrôzy Alfreda Hitchcocka Psycho (1960), ktorý sa navždy zapísal do histórie filmu ako najslávnejší horor.

Zo súčasnejších filmov by divákov mohol do kina pritiahnuť napríklad film amerického nezávislého filmára Darrena Aronofskeho, ktorý vo svojej dráme Rekviem za sen (2000) rozpráva príbeh štyroch ľudí a ich rôznych závislostí.

V programe je aj snímka argentínskeho režiséra Estebana Sapira Anténa (2007) – inšpirovaná klasickými nemými filmami – čiernobiela rozprávková alegória o meste, v ktorom sa stratili slová.

Ďalšími filmami v programe prehliadky, ktoré zožali úspech a odniesli si ocenenia z MFF Cannes sú psychologická dráma Laurenta Canteta Medzi stenami o súčasnej multikultúrnej francúzskej spoločnosti (v roku 2008 získal Zlatú palmu); a najnovší film bratov Dardennovcov Mlčanie Lorny (2008), ktorý získal cenu za najlepší scenár.

 V druhej časti plánovaného triptychu Thea Angelopoulosa o emigrácii a pamäti Prachu času je hlavným hrdinom americký režisér gréckeho pôvodu, ktorý sa vracia do Ríma, aby dokončil nakrúcanie svojho filmu.

A tohtoročný výber exkluzívnych filmových kúskov uzavrie fascinujúca dráma o vzniku jedného z najznámejších maliarskych diel všetkých čias Rembrandtova Nočná hliadka režiséra Petra Greenawaya.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu