Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu za korupciu na bratislavského obhajcu

Špecializovaný trestný súd v Pezinku
Špecializovaný trestný súd v Pezinku (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na bratislavského obhajcu Dušana D. obvineného z pokračovacieho prečinu nepriamej korupcie. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Obžaloba bola podaná v piatok (22.11.) a skutok sa mal stať v roku 2011.

Podľa informácií TASR prípad dozorovala Okresná prokuratúra v Bratislave I a mala sa týkať obvineného Michaela P. "V decembri v roku 2011 mal D. D. ako obhajca obvinenému M. P. pred rozhodovaním sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v Bratislave o návrhu na vzatie obvineného do väzby oznámiť, že vie na súde zabezpečiť, aby M. P. nebol vzatý do väzby a bol prepustený na slobodu, ale je potrebné zohnať finančné prostriedky v sume 4000 eur. Finančné prostriedky M. P. zabezpečil a v decembri 2011 ich odovzdali v kaviarni obhajcovi D. D.," konkretizovala hovorkyňa ÚŠP.

Podľa jej slov v decembri 2011 mal Dušan D. ako obhajca obvineného pred rozhodovaním senátu Krajského súdu v Bratislave o sťažnosti prokurátora ÚŠP proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v Bratislave, ktorým nebol Michael P. vzatý do väzby a bol prepustený zo zadržania na slobodu, oznámiť Michaelovi P., že vec sa dá vybaviť aj na KS v Bratislave. Obhajca vtedy uvádzal, že "je potrebné zohnať finančné prostriedky v sume 14.000 eur."

"To pre doposiaľ nestotožnenú osobu, ktorá mala následne tieto finančné prostriedky rozdeliť medzi členov senátu KS, aby potvrdili rozhodnutie sudcu okresného súdu pre prípravné konanie o nevzatí obvineného M. P. do väzby a jeho prepustení zo zadržania na slobodu, na základe čoho M. P. zohnal finančné prostriedky v sume 14.000 eur, ktoré následne v decembri 2011 na stretnutí v bufete v Kalinkove odovzdal obhajcovi D. D.," objasnila Tökölyová.

Dušan D., ako uviedol v pondelok večer, o podaní obžaloby zatiaľ oficiálne nie je informovaný. Podľa jeho slov ide o starší prípad, kde už raz prokurátor ÚŠP podal približne pred dvoma rokmi obžalobu. ŠTS v Pezinku však obžalobu odmietol a prokurátor podal voči rozhodnutiu ŠTS sťažnosť na Najvyšší súd SR (NS SR). Ten sťažnosť dozorového prokurátora odmietol.

Trestnému právu sa venuje takmer 40 rokov, zastupoval aj Roháča

Dušan D. je známy bratislavský advokát, ktorý sa venuje trestnému právu a to takmer 40 rokov. V minulosti dlhé roky zastupoval známeho Jozefa Roháča odsúdeného v Maďarsku za vražedné bombové útoky na doživotie. Zastupoval aj časť bratislavskej skupiny piťovcov. Pred časom na KS v Bratislave zastupoval v odvolacom konaní i jedného z kyselinárov, či bol ako náhradný obhajca pridelený k obžalovanému Ivanovi B., falošnému lekárovi z bratislavského zariadenia pre seniorov Iris.

Okresná prokuratúra v Trnave Dušana D. v roku 2016 v súvislosti s jeho advokátskou praxou obžalovala zo zločinu vydierania. Zároveň ho spolu s ďalším advokátom Martinom P. vinila z prečinu nadržovania. Prípad mal riešiť Okresný súd v Trnave. Podľa vtedajších informácií denníka Sme prípad súvisel s kauzou mafiánskej skupiny piťovcov. K prípadu sa vtedy nechcel vyjadriť ani Dušan D. Povedal len, že ide o dva skutky ešte z roku 2011.

Viac o téme: ObžalobaŠpecializovaný trestný súdDušan D.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu