Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza zmareného referenda: O obžalovanom exministrovi vnútra bude rozhodovať odvolací súd

Gustáv Krajči
Gustáv Krajči (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave bude v budúcnosti rozhodovať o obžalovanom bývalom ministrovi vnútra Gustávovi Krajčímu v kauze zmareného referenda.

Hlavný proces síce koncom minulého roka na nižšom súde - Okresnom súde (OS) Bratislava I, prerušili na návrh obhajcu obžalovaného, keď sa mal požiadať Súdny dvor Európskej únie o vydanie predbežného rozhodnutia. Prokurátor sa však voči uzneseniu OS Bratislava I odvolal, preto sa vecou bude zaoberať KS. "Uvedená trestná vec už bola z Okresného súdu Bratislava I predložená na KS v Bratislave na rozhodnutie o sťažnosti prokurátora proti uzneseniu o prerušení konania, a to v polovici júla 2019. Momentálne sa začína postupné oboznamovanie sa s uznesením, rozsudkom okresného súdu a s predloženým spisovým materiálom jednotlivými členmi príslušného senátu odvolacieho súdu," uviedol v piatok na otázku hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Plénum Ústavného súdu SR koncom mája 2017 potvrdilo predchádzajúce aprílové rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997.

Podobne postupoval aj senát Okresného súdu Bratislava III, ktorý koncom júna tohto roku prerušil po zrušení amnestií trestné konanie zase s bývalým riaditeľom SIS Ivanom L. a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Konanie 21. júna súd prerušil s tým, že vec predloží Súdnemu dvoru Európskej únie na rozhodnutie prejudiciálnej otázky. Zároveň OS Bratislava III požiadal Súdny dvor Európskej únie o rozhodnutie o predbežnej otázke, pretože považuje jeho stanovisko za nevyhnutné na ďalší procesný postup vo veci. Rovnako ako v prípade Gustáva K. nie je uznesenie prvostupňového súdu právoplatné a voči rozhodnutiu je prístupná sťažnosť. V prípade, že sa odvolá prokurátor, rovnako sa vecou bude zaoberať odvolací KS v Bratislave.

Viac o téme: Krajský súdGustáv KrajčíKauza zmareného referenda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu