Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Opozičný poslanec a jeho konflikt s vedením školy: Prípad sa po rokoch vrátil na okresný súd

Oto Žarnay Zobraziť galériu (3)
Oto Žarnay (Zdroj: archív Ota Žarnaya)

BRATISLAVA - Bývalý učiteľ a súčasný poslanec Národnej rady SR Oto Žarnay rieši kauzu neoprávnenej výpovede, ktorá odštartovala ešte v roku 2013. Sám cíti krivdu aj zo strany školy, aj zo strany Košického samosprávneho kraja. Žarnay ocenený Bielou vranou je rád, že sa prípad opätovne posiela na prešetrenie okresnému súdu, ktorého rozhodnutie bolo zrušené krajským súdom v Košiciach.

Bývalý člen kandidátky OĽaNO, ktorý už dnes pôsobí v rámci strany Spolu - občianska demokracia, je v spore s Obchodnou akadémiou Polárnou v Košiciach. V minulosti tam pôsobil ako učiteľ, no všetko sa skončilo v roku 2013. Výpoveď dostal po tom, ako mal dlhodobo konflikty s vedením školy a všetko to vyvrcholilo upozornením na zmluvu za externé právne služby. Tento krok uskutočnil začiatkom roka 2013. Následne sa začal proces na okresnom súde, ktorý Žarnayovu výpoveď označil ako platnú. 

Opozičný poslanec a jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív Ota Žarnaya)

Po odvolaní rozhodol až Krajský súd v Košiciach. Na neverejnom zasadnutí zrušil rozhodnutie okresného súdu v prípade žaloby o neplatnosť výpovede poslanca Ota Žarnaya. Ako informoval Žarnay, vec má prvostupňový súd opätovne prerokovať. Pojednávanie vo veci by sa malo konať 20. mája. Vedenie školy jeho prepustenie argumentovalo ako personálnu nadbytočnosť. Žarnay je presvedčený, že išlo o pomstu.

Dlhotrvajúci spor

„Po temer šiestich rokoch vlečúceho sa súdneho sporu som sa dočkal verdiktu krajského súdu, ktorý v podstate spochybnil rozhodnutie okresného súdu a vytkol mu nedostatočné prešetrenie celej veci, vrátane svedeckých výpovedí, ktoré jasne preukázali, že v mojom prípade išlo o účelovú výpoveď zo zamestnania, ktorú som dostal preto, že som upozornil na netransparentné narábanie s finančnými prostriedkami," povedal pre Topky Žarnay, ktorého obžalobu zamietol Okresný súd Košice II v máji 2016. "S navrhovateľom ako zamestnancom skončila (škola, pozn. red.) pracovný pomer výpoveďou z organizačných dôvodov," skonštatoval vtedy súd.

Spor medzi Žarnayom a jeho bývalým zamestnávateľom trvá takmer šesť rokov. Vyvrcholenie konfliktu nastalo, keď ho prepustili po tom, čo poukázal na podozrivé mesačné platby školy pre právničku, ktorá predtým pracovala v spoločnej firme brata a synovca vedúceho odboru školstva Košického samosprávneho kraja. V škole pracoval ako učiteľ 17 rokov.

Ešte nemá vyhraté

Oto Žarnay pripomína, že za pravdu mu dal aj Najvyšší kontrolný úrad. „Aj keď som ešte stále nezvíťazil, nakoľko okresný súd bude v tejto veci znovu pojednávať, uznesenie krajského súdu vnímam ako zadosťučinenie za tie roky čakania, boja za pravdu a spravodlivosť a neustálych útokov zo strany bývalého vedenia Košického samosprávneho kraja (KSK), ako aj riaditeľa školy, ktorý ma zažaloval za poškodenie jeho dobrého mena. Výsledky kontroly hlavného kontrolóra KSK, ako aj NKÚ jasne preukázali, že som mal pravdu a rozviazanie pracovného pomeru zo strany školy, oficiálne z organizačných dôvodov, bolo len dôsledkom môjho verejného upozornenia na porušovanie zákona a medializácie celej kauzy,“ hovorí Žarnay.

Ide mu o očistenie mena

V neuzavretom prípade je aj otázka finančnej náhrady za ušlú mzdu. „Dôležité je pre mňa očistenie môjho mena, nakoľko od roku 2013, aj napriek objektívnym zisteniam NKÚ a Útvaru hlavného kontrolóra KSK, ktoré potvrdili moje podozrenia, nikto zo zainteresovaných nebol potrestaný, KSK k tejto kauze nezaujalo jednoznačný postoj, správu NKÚ zobralo len na vedomie, riaditeľ školy zostal vo funkcii a doposiaľ ju zastáva, dokonca podal žalobu na NKÚ a mňa, v podstate KSK, ktoré školu hájilo aj na súdnom procese, obviňovalo z nepravdivých či neopodstatnených tvrdení,“ tvrdí Žarnay.

Oto Žarnay
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Poslanec za stranu Spolu - OD teraz bude očakávať ďalšie kroky aj zo strany kraja, ktorý školu podľa jeho slov obhajoval. „Očakávam nielen finančné odškodnenie, ale aj morálne odškodnenie, a to v podobe ospravedlnenia zo strany KSK za to, že sa k zisteným skutočnostiam nepostavil jednoznačne, neodsúdil konanie riaditeľa školy, postavil sa proti mne ako nahlasovateľovi netransparentného konania školy a po celý čas sa snažil kauzu okolo externých právnych služieb spochybňovať," vyhlásil Oto Žarnay.

Zároveň verí, že na májovom pojednávaní sa jeho kauza definitívne a spravodlivo uzavrie. „Tiež verím, že sa tento prípad stane pozitívnym príkladom aj pre ďalších občanov, ktorí sú svedkami neprávostí či porušovania zákonov a nebudú sa báť na to poukázať. Len spoločnými silami dokážeme zmeniť našu spoločnosť k lepšiemu, s fungujúcou demokraciou," uzavrel poslanec a bývalý učiteľ.

Viac o téme: Oto ŽarnayNeoprávnená výpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu