Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prokurátor podal obžalobu v kauze rádioaktívnych zásielok doručených na slovenské súdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Štefana K. za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme a zločin nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových biologických agensov a toxínov.

Ako informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová, obvinený v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a štátne inštitúcie, spáchal zločin ohrozujúci život a zdravie ľudí a tento čin spáchal na verejnom činiteľovi. "Bez povolenia si zadovážil, prechovával, použil a dal na prepravu rádioaktívny materiál, pričom taký čin spáchal závažnejším spôsobom konania, na viacerých osobách z osobitného motívu v úmysle spáchať trestný čin terorizmu a niektorých účastí na terorizme," uviedla Tökölyová.

V novembri 2016 Štefan K. prostredníctvom poštovej zásielky poslal sudcom Okresného súdu v Poprade a Okresného súdu v Považskej Bystrici zásielky, ktoré obsahovali priehľadné uzatváracie plastové vrecúško a list s výhražným obsahom, v ktorom upozorňoval na kontamináciu prostredia rádioaktívnou látkou po otvorení listu. Podľa záverov znaleckého posudku plastové vrecúško obsahovalo rádioaktívnu látku amerícium. O dva týždne poslal zásielku aj na Ministerstvo spravodlivosti SR.

Obálka aj list boli kontaminované tou istou rádioaktívnou látkou, v dôsledku čoho pri otváraní obálky a manipulácii s listom existovalo riziko kontaminácie. Približne po ďalšom týždni poslal obdobnú zásielku Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru SR v Prešove a Okresnému súdu v Kežmarku. V prípade uznania viny hrozí Štefanovi K. doživotný trest.

Viac o téme: ProkuratúraObžalobaSlovenskoRádioaktívne zásielky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu