Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nová doba denníka Sme: Boj za Pentu a o konflikte záujmov ani slovo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Boj za majiteľa. Aj takto aktuálne vyzerá žurnalistika v denníku SME. Ten sa najnovšie venuje téme preplácanie drahých liekov zdravotnými poisťovňami. Fakt, že by mohlo ísť vzhľadom na spoločného majiteľa s jednou z nich o konflikt záujmov, denník nespomína. Pritom ide pre denník o hlavnú tému dňa, venuje sa jej na veľkom priestore a na titulke je zverejnená na prvom mieste.

Denník Sme a portál sme.sk dnes zverejnil článok, ktorý kritizuje ministerstvo zdravotníctva za to, že prinútilo zdravotné poisťovne preplácať liek na liečbu rakoviny pľúc. Sme tému zverejnilo iba deň po tom, ako poisťovňa Dôvera oznámila, že podala na ministerstvo zdravotníctva žalobu. V článku si autor Ján Krempaský pomáha aj citáciou PR manažéra Dôvery. Union, ktorý sa k žalobe pridal, Sme neoslovilo. Pred dôležitým verdiktom súdu denník vytvára verejný tlak.

Nová doba denníka Sme:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Čitateľ má po prečítaní textu jednoznačný pocit, že sa novinári stavajú na stranu súkromných poisťovní vrátane Dôvery, ktorá patrí skupine Penta. Upozornenie na možný konflikt záujmov článok v printovej verzii ani na portáli sme.sk neobsahujú.

Nikde sa nenachádza ani zmienka o tom, že autor píše o téme svojho menšinového majiteľa. Vstup Penty do denníka Sme povolil protimonopolný úrad iba v júni tohto roka. Za 45-percentný podiel vo vydavateľstve Petis Press zaplatila 13,5 milióna eur.

Nová doba denníka Sme:
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: Denník SME
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu