Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Exšéf Matice slovenskej skončil na súde: Celá kauza je absurdná a ponižujúca, tvrdí

Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš Zobraziť galériu (3)
Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Exšéf Matice slovenskej (MS) Jozef Markuš pokladá za až absurdné a ponižujúce, že sa hovorí o tom, že mal záujem poškodiť túto inštitúciu.

"Dvadsať rokov som sa snažil, aby Matica nesmerovala nadol, ale naopak, aby fungovala ako národná inštitúcia," vyhlásil dnes na pojednávaní na Okresnom súde Bratislava III. Exšéf Matice čelí pred súdom obžalobe, lebo podľa prokuratúry sa dopustil obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obžaloby tým, že v decembri 2007 podpísal zmluvu o prevzatí dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej - Matičného fondu, pripravil organizáciu o približne 215-tisíc eur (viac ako šesť miliónov slovenských korún).

Jozef Markuš to odmieta a zdôraznil, že celé je to postavené na vode. Dlh vyprodukoval niekto iní, MS riešila vzniknutú situáciu. Markuš si myslí, že veci sa postupne vysvetlia. „Spôsob riešenia prevzatia dlhu nevznikol v mojej hlave, ale v predstavenstve Neografie, kde som nebol ani členom. Nemyslím si, že išlo o nečestný úmysel, ale naopak, išlo tam o snahu pomáhať a zachraňovať a zdalo sa to racionálne,“ vyhlásil.

Bývalý predseda Matice slovenskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Markuš ešte na minulom pojednávaní zdôraznil, že finančnú stratu Matičného fondu podľa vlastných slov vyrovnal zo ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel. To podľa neho odobrili riadiace orgány Matice aj Neografie. "Konal som v súlade so zákonom s úmyslom riešiť situáciu našich dcérskych spoločností," povedal s tým, že ak by dlh Matičného fondu nebol urovnaný, spôsobilo by to problémy aj samotnej Matici.

Za vznik dlhu on sám považuje za zodpovedného vtedajšieho správcu spoločnosti Matičný fond, teda spoločnosť Konštantín. Tá podľa neho využila finančné prostriedky z fondu pri investovaní na finančných a kapitálových trhoch, následne ich však nebola schopná vrátiť. "Toto konanie sleduje len jeden cieľ, riešiť problémy vo vnútri Matice kriminalizáciou mojej osoby," uviedol na margo pojednávania Jozef Markuš.

Dnes sa čakalo, že na súde bude vypovedať súčasný šéf Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý podával trestné oznámenie. Ten sa ale ospravedlnil a vypočutý by mal byť na nasledujúcom pojednávaní 22. júna. 

Marián Tkáč
Zobraziť galériu (3)
Marián Tkáč  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Matica SlovenskáJozef Markuš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu