Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bývalý šéf Matice na súde: K prípadu príde vypovedať súčasný šéf

Jozef Markuš
Jozef Markuš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V stredu pokračuje pred senátom Okresného súdu Bratislava III pojednávanie s bývalým predsedom Matice slovenskej Jozefom M. Prokuratúra mu v tomto prípade kladie za vinu obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obžaloby tým, že v decembri 2007 podpísal zmluvu o prevzatí dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej - Matičného fondu, pripravil organizáciu o približne 215-tisíc eur (viac ako šesť miliónov slovenských korún).

Spôsobil tak organizácii škodu veľkého rozsahu. Bývalý predseda Matice, ktorý bol na čele organizácie v rokoch 1990 až 2010, vinu odmieta s tým, že jeho vtedajší postup odobrili orgány Matice. Na stredajšom pojednávaní sa očakáva výpoveď súčasného predsedu Matice Mariána Tkáča. Senát pôvodne plánoval Tkáča vypočuť už na prvom pojednávaní v apríli. Advokát Jozefa M. však požiadal o odročenie pojednávania, keďže jeho klient má údajne vážne zdravotné problémy a účasť na pojednávaní mu spôsobuje veľkú záťaž.

Súd mu vyhovel a pojednávanie odročil. Tkáč tak stihol predniesť len požiadavku, že v prípade uznania viny obžalovaného požaduje Matica späť celú finančnú čiastku. Z účasti na májovom pojednávaní sa Tkáč ospravedlnil. Polícia Jozefa M. obvinila z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku ešte v septembri 2014. Obžalobu na súd podala Krajská prokuratúra v Bratislave v januári tohto roka. 

Viac o téme: Súd Jozef MarkušMatica slovenská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu