Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Proces s exšéfom Matice slovenskej odročili na neurčito

Jozef Markuš Zobraziť galériu (2)
Jozef Markuš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Okresný súd (OS) Bratislava III odročil proces s exšéfom Matice slovenskej Jozefom Markušom na neurčito. Vypočutá by mala byť znalkyňa, ktorá v stredu ospravedlnila svoju neúčasť. Jozef M. čelí obžalobe podanej pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Vinu odmieta.

Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry na stredajšom pojednávaní navrhla súdu odmietnuť vykonať obhajobou predložený znalecký posudok. "Vypracovaný znalecký posudok považujem za nezákonný," podotkla s tým, že znalkyňa okrem iného rieši právne otázky, robí právne závery a dokonca hodnotí vykonané dôkazy.

Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš, obžalovaný z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, prichádza na hlavné pojednávanie.
Zobraziť galériu (2)
Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš, obžalovaný z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, prichádza na hlavné pojednávanie.  (Zdroj: TASR)

Obhajca obžalovaného Stanislav Jakubčík v reakcii na vyjadrenie prokurátorky uviedol, že trvá na osobnom výsluchu znalkyne. Súd obhajobnému návrhu vyhovel. Podľa obžaloby mal Jozef M. porušiť svoje povinnosti, keď v roku 2007 rozhodol o prevzatí dlhu Matičného fondu v celkovej výške 202.393,55 eura (6.097.308,20 Sk). Pôvodne mu OS Bratislava III v roku 2016 vymeral jednoročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky.

Krajský súd v Bratislave však toto rozhodnutie zrušil a prípad vrátil späť prvostupňovému súdu. Vo veci sa roky na OS Bratislava III nekonalo pre zdravotný stav Jozefa M. Trestné oznámenia na neho vedenie Matice slovenskej podalo v roku 2011.

Viac o téme: SlovenskoJozef MarkušMatica slovenskáOdročenie súdu na neurčitoExšéf Matice slovenskej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu