Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hrôzostrašná spoveď chirurga: Mužovi som odobral orgány zaživa, chceli to komunisti

Envera Tohti Zobraziť galériu (2)
Envera Tohti (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - V minulosti za odoberanie orgánov osobám, ktoré čínske úrady nechali popraviť, prichádzala kritika zo strany ľudskoprávnych organizácii. Pre chirurga Envera Tohtiho bol v jednom prípade príkaz od úradov jasný, odobrať pečeň a ľadviny zaživa.

Ujgurský chirurg Envera Tohti tak, ako mnohí špecialisti musel vykonať operáciu, pri ktorej boli zaživa ľuďom odoberané orgány. V rozhovore pre týždenník Echo prezradil podrobnosti doby, ktorá nepoznala súcit. Písal sa rok 1995 a Tohti pracoval ako chirurg v železničnej nemocnici v Urumči na severozápade Číny. Ako spomína bola streda a nemal naplánované žiadne operácie. Primár mu teda prikázal, zbaliť si náradie a s dvoma anesteziológmi, dvoma asistentmi, dvoma zdravotnými sestrami a vodičom odísť do práce v teréne. "Nepovedali mi kam ideme. Povedali iba, že mám nastúpiť do auta. Vodič to ale vedel," spomína Tohti.

Miesto činu

Po tom, ako sa lekársky tím dostavil na určené miesto, prišli pokyny. Všetci museli čakať a prísť až v momente, kedy zaznejú výstrely. Podľa slov Tohtiho to bolo niečo cez 30 až 40 minút. Výstrely napokon zazneli. Keď prišiel tím na miesto, pred očami sa im zjavilo desať ľudských tiel, ktoré boli vedľa seba vzdialené dva až tri metre. Všetci okrem jedného mali mať oholené hlavy a boli do hlavy zasiahnutí. "Mali sme ísť k tomu, ktorý mal vlasy. Povedali mi: "To telo úplne napravo je tvoje"," priblížil.

Hrôzostrašná spoveď chirurga: Mužovi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Vtedy si lekár všimol ešte jeden rozdiel. Muž, ktorý mu bol pridelený, nebol ako jediný strelený priamo do srdca, ale do pravej strany hrudníka. To zaručilo, že na žive zostane o niečo dlhšie. Tím sa ešte nespamätal a prišiel ďalší príkaz. Muža si mali previezť do ambulancie a odobrať mu pečeň a obe ľadviny. Neuposlúchnuť príkaz nepripadalo do úvahy a Tohti si to uvedomoval. "Nemohol som povedať nie. Keď žijete pod komunistickou vládou, nie ste sám sebou. Ste iba súčasť mechanizmu. Jednali by so mnou ako s nepriateľom režimu, so zradcom komunistickej strany. Možno by mi tiež odobrali orgány," povedal.

Človek bez emócií

Priznal, že od toho okamihu sa z neho stal robot. Emócie išli bokom a robil to, čo sa naučil. "Necítil som vinu, nemal som žiadne pocity. Bolo to veľmi jednoduché, pretože som nemusel brať ohľad na ostatné orgány," opisuje hrôzu. Celá operácia trvala približne tridsať minút. Orgány vybral a vložil do škatule.

Žena ukázala svoju nočnú moru: Hrozné VIDEO brucha po operácii, ktorá ju takmer zabila

Strelná rana do hrudníka muža nezabila, čo znamená, že bol počas operácie nažive. "Jeho telo pri operácii reagovalo, no bol slabý na to, aby vzdoroval. Keď som rezal, videl som, ako vyteká krv," povedal Tohti. Vysvetlil aj to, že keď prúdi krv srdce stále bije. Identitu muža, ktorý mu ležal na stole nepoznal. Predpokladal však, že odobraté orgány sa použili na obchod.

Hlavne rýchlo zabudnúť

Po zákroku sa lekársky tím zbalil a vrátil sa späť do Urumči. "Povedali mi, aby som zobral svoj tím, vrátil sa do nemocnice a zabudol nato, čo sa stalo," opísal. Potvrdil, že presne to, čo mu bolo prikázané aj urobil. Dlho bol presvedčený, že to išlo o výnimočný prípad. Druhýkrát sa k nemu takýto príkaz nikdy viac nedostal. V tej dobe netušil, že nejde o ojedinelý prípad. To sa ale dozvedel až po tom, čo v roku 1999 utiekol do Veľkej Británie. Vtedy sa o svojej hrôzostrašnej spomienke rozrozprával. "Nemám nato dôkazy. Viem ale, ako to v komunistickej Číne funguje a myslím, že to prebieha vo veľkom aj dnes," uzavrel. 

Viac o téme: OperáciaOdoberanie orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu