Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odborníci radia Druckerovi: TAKTO sa zvýši transparentnosť slovenského zdravotníctva

Tomáš Drucker Zobraziť galériu (2)
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Boj proti neefektívnosti a klientelizmu v zdravotníctve by podľa slovenských odborníkov dokázalo zlepšiť niekoľko opatrení. Treba zaviesť, zverejniť a vyhodnotiť kritériá pri prerozdeľovaní zmlúv poskytovateľom zo strany zdravotných poisťovní, cenovo porovnávať nákupy zdravotníckeho materiálu a liekov či vypracovať metodiky dobrého nákupu pre nemocnice.

Vyplýva to z prieskumu 16 predstaviteľov štátneho, súkromného a neziskového sektora venujúcich sa reforme zdravotníctva na Slovensku, ktorý organizovala Transparency International Slovensko (TIS) v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) by mal ako prvé podľa nich prijať opatrenie na zavedenie, zverejnenie a vyhodnotenie kritérií pri prerozdeľovaní zmlúv poskytovateľom zo zdravotných poisťovní. Ku kľúčovým opatreniam patria podľa prieskumu i zverejnenie štandardných diagnostických a liečebných postupov pri práci zdravotníckeho personálu, podrobné a pravidelné zverejňovanie hospodárenia nemocníc či kvalitne zverejnené zmluvy s možnosťou vyhľadávať v nich konkrétne úhrady.

"Ministerstvo zdravotníctva pritom transparentnosť považuje za dôležitú. V programovom vyhlásení vlády v časti o zdravotníctve bolo spomínané až desaťkrát. Celá štvrtina zmienok o transparentnosti z celého programu sa vyskytuje práve v plánoch o zmenách v zdravotníctve," povedal riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. Druckerovi ponúkol spoluprácu, napríklad pri zavádzaní protikorupčných opatrení v nemocniciach.

V prieskume sa napríklad vyjadrovali analytik pre zdravotníctvo Dušan Zachar z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy, projektový manažér Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva Martin Smatana, Milan Laurinc zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, zástupcovia Slovenskej lekárskej komory, Tomáš Szalay z Health Policy Institute (HPI) či predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský a generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Druckerovi má v zdravotníctve radiť bývalý člen Zajacovho tímu 

Novou posilou tímu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) má byť od júla šéf Health Policy Institute (HPI) Tomáš Szalay. "Počítam s pánom Szalayom v rámci Inštitútu zdravotnej politiky," potvrdil dnes Drucker. Inštitút je sekciou ministerstva, riešil napríklad výstavbu novej nemocnice v Bratislave či reformu primárnej starostlivosti.

O Szalayovi minister uvažuje aj ako o prípadnom šéfovi Inštitútu zdravotnej politiky. Jeho meno je v hre spolu s Martinom Smatanom, ktorý tam pôsobí ako projektový manažér. Súčasný riaditeľ Ivan Poprocký by tam mal naďalej ostať pôsobiť pri realizácii projektov.

Szalay bol okrem iného členom reformného tímu exministra Rudolfa Zajaca. Jeho reformu predstavitelia Smeru-SD, ktorý nominoval Druckera na post ministra, viackrát kritizovali. Rovnako Szalay viackrát kritizoval predchádzajúce vedenie rezortu nominantmi Smeru. S Druckerom sa už na ministerstve pracovne stretol, za vlády Ivety Radičovej pôsobili obaja ako poradcovia vtedajšieho ministra Ivana Uhliarika (KDH).

Tomáš Szalay
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Szalay  (Zdroj: SITA)

Drucker doteraz námietky k Szalayovmu angažovaniu v rezorte nezaznamenal. "Myslím si, že aj jeho názor a jeho skúsenosti môžu obohatiť tím. Mne vôbec neprekáža, že sú to možno trošku názory, ktoré nebudeme úplne všetky vedieť implementovať, ale mali by byť hybnou silou toho aby, sme riešili niektoré veci," povedal.

Má pocit, že na potrebe zmien v zdravotníctve existuje širokospektrálna zhoda. "Aj to, že sa rezort zdravotníctva nazval ako keby v krízovom riadení, vytvára priestor, aby sme počúvali rôzne typy názorov, aj také, s ktorými nemusíme prvoplánovo súhlasiť, ale pre obohatenie dobrého riešenia je to dôležité," poznamenal Drucker.

Dohodu s ministrom Szalay zatiaľ podpísanú nemá. "Dohodli sme sa, že sa asi dohodneme," reagoval dnes. Do rezortu by chcel priniesť hlavne poriadok v dátach. "Čokoľvek chcete robiť, musíte to merať, vyhodnocovať a na základe dôkazov prijímať rozhodnutia," poukázal. Názorové nezhody na základe doterajších Druckerových vyjadrení podľa svojich slov nezaznamenal. "Sme v pomerne veľkej zhode," doplnil.

Viac o téme: Tomáš DruckerMinisterstvo zdravotníctvaTomáš Szalay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu