Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vyšetrovanie tunelovania harvardských fondov: Na Slovensku skončilo fiaskom!

Odsúdený zakladateľ fondov Viktor Kožený sa skrýva na Bahamách
Odsúdený zakladateľ fondov Viktor Kožený sa skrýva na Bahamách

BRATISLAVA – Kauzu tunelovania harvardov polícia ukončila po šiestich rokoch. Zaujímavé je, že kým v Česku boli za ňu odsúdení viacerí ľudia u nás sa skončila neúspechom. Megapodvodom, ktorý je jednou z najväčších káuz ponovembrového obdobia, sa zaoberala naša polícia od roku 2006.

Dôvodom bolo trestné oznámenie, ktoré podal likvidátor fondov Zdeněk Častorál na základe podozrení, že časť peňazí z podvodu mala skončiť v slovenských firmách. V jednej z nich figuroval aj bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraj Široký, ktorého zo sprenevery peňazí z fondov obvinil aj ich samotný zakladateľ Viktor Kožený. Polícia však trestné stíhanie prerušila a na Slovensku nikoho neobvinila.

Slovenská strana sa do vyšetrovania zapojila koncom apríla 2006, keď obdržala trestné oznámenie od likvidátora fondov Zdenka Častorála, podľa ktorého časť vytunelovaných peňazí smerovala aj na Slovensko, a to hneď do niekoľkých firiem. Približne 1,5 miliardy slovenských korún malo skončiť v spoločnostiach TASS Invest, TASS Holding a Druhá strategická.

Širokého zo sprenevery peňazí z harvardov obviňoval aj samotný zakladateľ fondov Viktor Kožený, s ktorým podľa výpisu z obchodného registra v Čechách spolupracoval v niekoľkých firmách. Široký to označil za nezmysel.

Na Slovensku však napriek týmto podozreniam dodnes žiadne obvinenia nepadli, polícia totiž vyšetrovanie prerušila. „V prípade Harvardského priemyselného holdingu ČR vyšetrovateľ prerušil trestné stíhanie. Ak by sa objavili v prípade nové skutočnosti, vo vyšetrovaní sa bude opätovne pokračovať,“ povedala pre Topky hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Častorál sa k postupu našej polície odmietol vyjadriť. „Zatiaľ mi neprišlo žiadne rozhodnutie, keď príde budem konať,“ uviedol.

V Čechách už za niekoľkomiliardový podvod s cennými papiermi odsúdili oboch hlavných aktérov – zakladateľa fondov Viktora Koženého, ktorému uložili 10-ročný trest a jeho spoločníka Borisa Vostrého, ktorý si za mrežami odpyká 9 rokov.

Kožený žije dodnes na Bahamách, kde sa okrem českých vyšetrovateľov ukrýva aj pred FBI, keďže na neho vydali zatykač kvôli praniu špinavých peňazí v USA. Dokonca celý svoj majetok prepísal na matku a tvrdil, že nemá z čoho žiť. Aj vila, v ktorej žije už dlhšiu dobu pomaly chátra a kvôli dlhom zbúrali úrady jej väčšiu časť. Boris Vostrý sa údajne ukrýva pred spravodlivosťou v Belize. Obom potvrdili tresty iba pred nedávnom. V októbri 2012 ich súd poslal do väzenia ako odsúdených na úteku.

Častorál  pátral od roku 2006 po majetku Harvardských investičných fondov práve na Slovensku. V rámci trestného konania sa zatiaľ podarilo zaistiť 21 mil. USD na jednom skrývanom advokátskom účte v ČR, 31 mil. na Kajmaních ostrovoch a 11,5 mil. v Luxembursku. Akcionári harvardov mali pôvodne dostať za vloženú tisícku desaťnásobok. Zo začiatku sa aj podobné sumy vyplácali, koncom roku 1997 však holding skončil v likvidácii. „Českí aj slovenskí akcionári majú nárok na likvidačný zostatok. Mohlo by to byť minimálne 1 000 Sk za akciu,“ poznamenal Častorál.

Čo sa stalo?

  • Emigrant Kožený žijúci v USA spolupracuje s viacerými agentmi a pracovníkmi ŠtB. Medzi inými sa spomínajú Vostrý aj Široký, pracujúci na ambasáde USA. 
  • Začiatkom 90. rokov Viktor Kožený zakladá Harvardské investičné fondy.
  • V kupónovej privatizácii získal akcie českých a slovenských podnikov za 60 mld. korún.
  • Akcie boli údajne predané cyperským firmám, peniaze však podľa Častorála do harvardských spoločností neprišli.
  • Likvidátorom fondov sa stal Koženého kamarát Boris Vostrý. Majetok za vyše 20 mld. mal predať jeho blízkym firmám za 10 mld. Peniaze opäť nikdy neprišli.
  • V USA je Kožený obžalovaný z podplácania, prania špinavých peňazí a zo sprisahania.
  • V Česku ho odsúdili za machinácie v hodnote 13,6 mld. Kč.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu