Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OĽaNO: Smer chce potichu tunelovať pozemkové spoločenstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD v tichosti pripravuje zákon uľahčujúci tunelovanie pozemkových spoločenstiev. Takto sa na adresu vládneho návrhu zákona o pozemkových spoločenstvách vyjadrili poslanci z hnutia OĽaNO Ján Mičovský, Martin Fecko a Helena Mezenská.

Trojici poslancov sa nepáči, že navrhovaná legislatíva už nepočíta s predkupným právom pre členov pozemkového spoločenstva. Doteraz, ak chcel člen pozemkového spoločenstva predať svoj podiel, musel ho najprv ponúknuť ostatným.

"Vypustenie možnosti uplatniť si predkupné právo v prípade prevodu podielu spoločnej nehnuteľnosti medzi členmi spoločenstva jeho predajom sa môže javiť ako účelové a potierajúce zmysel pozemkového spoločenstva ako takého. V praxi tak môže dochádzať k účelovému preskupovaniu podielov a vytváraniu väčšiny, ktorá má s pozemkovým spoločenstvom nekorektné úmysly," tvrdí trojica poslancov.

Spomínaná trojica poslancov si taktiež myslí, že návrh zákona vytvára podmienky na prevod štátneho majetku vyvoleným osobám. Umožniť to má prevodom podielu v lesnom spoločenstve vo vlastníctve Slovenského pozemkového fondu tretím osobám, ktoré nepatria do spoločenstva.

"Takýmto spôsobom sa k štátnym podielom môžu dostať tretie osoby, ktoré po získaní nadpolovičného podielu môžu zvrátiť pomer hlasov pri výkone hlasovacích práv." tvrdia poslanci. Výhrady majú aj voči ďalšej zmene, ktorou je zníženie kvóra pri hlasovaní o zmene či zániku spoločenstva z dvoch tretín všetkých vlastníkov na nadpolovičnú väčšinu. Jednoduchá väčšina vlastníkov tak podľa poslancov OĽaNO získa právo rozhodovať o osude celého spoločenstva.

Prijatie tohto návrhu zákona o pozemkových spoločenstvách umožní podľa predstaviteľov OĽaNO niektorým členom spoločenstva jednoduchšie získať nadpolovičnú väčšinu podielov a následne rozhodnúť o zásadných zmenách v spoločenstve, napríklad o jeho vstupe do obchodnej spoločnosti alebo do družstva, prípadne o zrušení spoločenstva.

Pripomína im to spôsob akým boli tunelované investičné fondy z kupónovej privatizácie, ktorých majetok bol prevedený na iné spoločnosti a ľuďom zostali vo vlastníctve bezcenné akcie. "Keď o 30 rokov zistíme, že pozemkové spoločenstvá už neexistujú, tak si možno spomenieme, že na začiatku stálo prijatie tohto zákona," uzavrel Fecko.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) sa tvrdeniam opozičných poslancov bráni tým, že predkladateľ zákona nemôže vopred usudzovať, že ho určitý okruh ľudí bude chcieť zneužiť. "V prípade predkupného práva medzi členmi spoločenstva vychádza predkladateľ z faktu, že pozemky zostávajú aj po predaji vo vlastníctve toho istého okruhu osôb," uviedol Peter Hajnala, riaditeľ odboru komunikácie MPRV. Dodal, že v prípade predaja mimo spoločenstvo zostáva predkupné právo zachované.

Predaju štátnych pozemkov v správe Slovenského pozemkového fondu vytipovaným osobám priamo zo zákona bráni podľa MPRV ustanovenie, ktoré explicitne uvádza zachovanie predkupného práva ostatných spoluvlastníkov. "Čiže práve naopak, na štát ako vlastníka pozemkov sa ustanovenie o obmedzení predkupného práva nevzťahuje," vysvetľuje Hajnala.

Argumentáciu v prospech zníženia rozhodovacieho kvóra pri hlasovaní MPRV opiera aj o Občiansky zákonník. Ten pri hospodárení so spoločnou vecou predpokladá rozhodovanie nadpolovičnou väčšinou. "Prečo by mala byť spoločná nehnuteľnosť výnimkou," pýta sa Hajnala. V mnohých prípadoch ide podľa agrorezortu práve o sfunkčnenie rozhodovania v spoločenstve, kde nie je možné zabezpečiť dvojtretinovú väčšinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu