Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Haščák nechce, aby Kaliňák informoval poslancov o vyšetrovaní Gorily

Jaroslav Haščák
Jaroslav Haščák

BRATISLAVA - Známy podnikateľ Jaroslav Haščák nechce, aby minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) informoval poslancov Národnej rady SR o stave vyšetrovania kauzy Gorila. Požiadal o to prostredníctvom listu, ktorý jeho právnici zaslali šéfovi ústavnoprávneho parlamentného výboru Róbertovi Madejovi (Smer-SD). Výbor list zobral na vedomie.

"V liste upozorňovali na protiústavnosť a nezákonnosť uznesenia NR SR, na základe ktorého sa má poskytnúť správa o stave vyšetrovania kauzy Gorila. Žiadajú, aby sme sa zdržali plnenia tohto uznesenia, aby sa výbor k tomu vyjadril a poukazujú na rozpor s princípmi právneho štátu," informoval o obsahu listu Madej. Dodal, že podľa Haščákových právnikov je okrem iného neprípustné, aby minister vnútra zasahoval do trestného stíhania a informoval o stave vyšetrovania.

"Som presvedčený, že minister je schopný zvážiť, ktoré informácie môže a ktoré nemôže zveriť. A takisto je schopný, kde sú kompetencie jeho a vyšetrovateľov. Takže predloží parlamentu iba také informácie, na ktoré má oprávnenie a ktoré nenarušia priebeh vyšetrovania," reagoval poslanec SaS Martin Poliačik.

Kaliňák podľa neho môže informovať napríklad o procesnom stave v súvislosti s vyšetrovacím tímom. "Akým spôsobom sú zapojené jednotlivé organizácie, akým spôsobom komunikujú, či vyšetrovanie napreduje alebo sú tam nejaké prekážky... "Toto všetko sú veci, o ktorých minister informovať môže," zdôraznil Poliačik.

Liberál zároveň uviedol, že považuje "za veľmi nevhodné, aby človek, na ktorého padá podozrenie v celej kauze (Haščák, pozn.), nabádal Národnú radu k akémukoľvek akémukoľvek konaniu". Poslanec Mosta-Híd Gábor Gál odkázal Haščákovým právnikom, aby sa so svojimi slohovými prácami obracali na niekoho iného.

Minister vnútra Kaliňák má informovať poslancov NR SR o aktuálnom stave vyšetrovania v kauze Gorila vďaka návrhu poslanca OĽaNO Alojza Hlinu, ktorému ho plénum odobrilo. Napriek Haščákovmu pokusu to aj urobí. "Myslím si, že šéf tímu aj špeciálny prokurátor si veľmi dobre uvedomovali, akým spôsobom majú správu naformulovať a postaviť. Takže ju v takejto podobe aj prednesiem v Národnej rade," vyhlásil Kaliňák.

Vyšetrovatelia Gorily pracujú v niekoľkých smeroch

Vyšetrovatelia kauzy Gorila pracujú v niekoľkých smeroch, pričom v niektorých z nich sa im už podarilo dostať hlbšie, kým v iných sa naopak nedostali veľmi ďaleko. "Vytvárajú 'mapu', ktorá už dnes nie je 2D, ale už začína byť aj 3D. Tá mozaika však má ešte mnoho kameňov, ktoré budú chýbať," informoval dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) poslancov parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Hoci minister uviedol, že pozná aj hlbšie informácie o priebehu vyšetrovania, detaily nechcel spresniť. Poukázal na to, že rozsiahle informovanie môže vyšetrovaniu prípadu uškodiť. "Jediné, čo veci môže poškodiť a prečo si ja myslím, že sa (vyšetrovatelia) viacej nerozpíšu, je to, že stoja voči silnému súperovi... Podozriví páchatelia tejto činnosti budú pozorne sledovať to, čo polícia o tom porozpráva a majú šancu sa pripraviť," upozornil poslancov.

Minister odmietol presnejšie definovať, v ktorých oblastiach sa už podarilo vyšetrovateľom dostať ďalej. Komentovať nechcel ani podozrenia voči konkrétnym osobám spomínaným v spise. "Nemyslím si, že vyšetrovatelia toho prípadu sa nejakým spôsobom flákajú. Podľa mňa veľmi tvrdo drú a som presvedčený, že s nejakými výsledkami nás oboznámia. Aké budú a kedy, to si nedovolím povedať," uviedol Kaliňák.

Minister vnútra zároveň viackrát zdôraznil, že dodržal svoj sľub a do tímu a jeho práce po voľbách nezasahoval. Jeho zloženie sa po parlamentných voľbách zmenilo len v tom rozsahu, ako to požadovali samotní členovia tímu. Ministerstvo im zároveň zabezpečilo aj nevyhnutnú techniku. "Celkový tím a minister vnútra sedeli spolu prvý raz od svojho vzniku," doplnil Kaliňák.

Správu o pokroku vyšetrovateľov pre poslancov pripravil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Tú by mal minister vnútra prezentovať počas prebiehajúcej schôdze. Kaliňák je však ochotný akceptovať aj požiadavku opozičného poslanca Alojza Hlinu (OĽaNO), aby pripravil s odstupom času ďalšiu správu o posunoch v prípade. Tá by mala odznieť na prvej parlamentnej schôdzi v roku 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu