Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SNS: Poníženie v kauze Malinová je výsledkom falošnej politiky Smeru

Andrej Danko
Andrej Danko

BRATISLAVA - Poníženie Slovenska, ktoré vyslovilo poľutovanie v kauze Hedvigy Žákovej Malinovej je výsledkom falošnej národnej politiky Smeru-SD. Členovia vlády z tejto strany sa totiž v úvodnej fáze vyšetrovania k prípadu vyjadrovali na tlačovej konferencii namiesto toho, aby počkali, kým sa prípad "normálne vyšetrí".

"Samo osebe to (vyslovenie poľutovania) priebeh konania za krivú výpoveď podľa mňa ovplyvniť nemôže. Tu sa hovorí len o poškodení práv, kedy jej nebola zaručená objektivita vyšetrovania orgánov a kedy naozaj schybil Fico s Kaliňákom na tej tlačovej besede," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii prvý podpredseda SNS Andrej Danko.
      
Politikum do kauzy Hedvigy Žákovej Malinovej podľa neho najprv vniesli Robert Fico a Robert Kaliňák a následne Gábor Gál z Mosta-Híd, ktorý dokonca istý čas Malinovú zastupoval ako advokát. Vyslovenie vládneho poľutovania nad prípadom Hedvigy Žákovej Malinovej v čase, keď stále nie je uzavreté vyšetrovanie nadväzujúcej kauzy jej možného krivého svedectva, je však podľa Danka rovnakým politickým zasahovaním do práce orgánov činných v trestnom konaní, ako bola v minulosti tlačová beseda vrcholných predstaviteľov Smeru-SD.
      
"Je to daň Bugárovi a spol.," vyhlásil Danko na margo ospravedlnenia vlády Žákovej Malinovej z 1. februára. Podľa Danka tento typ zmieru vo vláde politicky presadil Most-Híd, pričom iné ako politické dôvody na takéto ospravedlnenie neboli. Vyslovenie poľutovania nad prípadom podľa neho neprekáža ani Smeru-SD, v ktorom podľa Danka vplyvná skupina koketuje s myšlienkou budúcej "spoločnej vlády s Maďarmi, pri ktorej by KDH robilo komparz".
      
"Dohoda s Malinovou je len o zasiahnutí do práv a oni ju nafukujú na to, že boli poškodené v celom rozsahu. Ide tu len o demagógiu a politiku,"
vyhlásil Danko. To, že štát vyslovil poľutovanie nad niektorými okolnosťami vyšetrovania prípadu podľa neho nič nehovorí o tom, či sa Žáková Malinová dopustila, alebo nedopustila krivej výpovede.
      
Na druhej strane Danko upozorňuje na to, že vyslovenie poľutovania vyvoláva politický efekt v tom zmysle, že Žáková Malinová sa stala obeťou postupu štátnych inštitúcií. "Aká to bude blamáž a čo za Kocúrkovo bude Slovensko, ak sa raz potvrdí, že Malinová krivo vypovedala?" opýtal sa Danko. Dodal, že aktuálne "poníženie Slovenska" podľa neho v budúcnosti politicky využijú predstavitelia Mosta-Híd, ale možno aj maďarský premiér Viktor Orbán.
      
Vládny kabinet prostredníctvom komuniké 1. februára vyslovil poľutovanie nad prípadom sťažovateľky Hedvigy Žákovej Malinovej.
      
Kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. Polícia a prokuratúra trvali na tom, že si útok vymyslela. Prípad podozrenia z jej krivej výpovede stále stojí na Generálnej prokuratúre SR pre znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Jána Labaša, ktorý spochybňuje, že Žákovú vôbec napadli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu