Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza Malinová: Hedvigu nebudú pozorovať v ústave, rozhodol súd

Hedviga Malinová Žáková
Hedviga Malinová Žáková (Zdroj: SITA)

NITRA/BRATISLAVA – Duševný stav Hedvigy Malinovej Žákovej nebudú pozorovať v ústave. Okresný súd v Nitre zamietol žiadosť Generálnej prokuratúry SR na preskúmanie jej duševného stavu takýmto spôsobom.

Dnes to potvrdil obhajca Hedvigy Malinovej Roman Kvasnica, ktorý dnes dostal uznesenie súdu. „My to analyzujeme, sami nevieme, ako si to máme všetko vysvetliť,“ okomentoval uznesenie Kvasnica. Okresný súd v Nitre sa k uzneseniu ani k jeho dôvodom zatiaľ vyjadrovať nechce, pretože nie je právoplatné, prokurátor aj obhajca sa môžu odvolať. „V tejto trestnej veci sudkyňa pre prípravné konanie uznesením rozhodla o návrhu prokurátora 7. augusta. Uznesenie nie je doposiaľ právoplatné, preto aj z dôvodu zabezpečenia riadneho priebehu trestného konania bližšie informácie o uvedenom rozhodnutí v tejto fáze konania neposkytneme,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca súdu Oliver Kolenčík.

Dozorujúci prokurátor podal žiadosť, aby duševný stav Hedvigy Malinovej Žákovej dal súd preskúmať pozorovaním v ústave. Informáciu dnes priniesol denník Sme. Hedviga Malinová Žáková nebude podľa jej advokáta Romana Kvasnicu hovoriť s nikým, koho vyberie terajšie vedenie Generálnej prokuratúry SR. Podľa Sme sa prokurátor obrátil na súd po tom, ako Malinová odmietla po súdnom príkaze v ambulancii hovoriť s psychiatrom.

Takýto postup umožňuje Trestný poriadok, už v júni psychiater Malinovú varoval, že návrh na ústavné pozorovanie môže prísť. Kvasnica tvrdí, že nič neodmietli. „Povedali sme, že sa vždy dostaví. Odmieta ako obvinená vypovedať a nemôžu ju k tomu donútiť ani tým, že jej bude klásť otázky psychiater.“ Za nezmyselný považuje návrh prokuratúry aj psychiater Jozef Hašto, ktorý s Malinovou spolupracoval. Podľa neho si stačí prečítať, čo je vo vyšetrovacom spise a posúdiť to zdravým rozumom.

„Vnímam to ako pokračovanie jej šikanovania,“ povedal pre Sme Hašto, ktorý je presvedčený, že Malinová hovorí pravdu, že ju pred šiestimi rokmi v Nitre zbili cestou na skúšku za to, že hovorila po maďarsky. Prokuratúra trvá na tom, že si skutok vymyslela a viní ju z krivej výpovede.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu