Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šebej: Kauza Malinovej ohrozuje reputáciu Slovenska ako právneho štátu

František Šebej
František Šebej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prípady typu Hedviga Žáková Malinová oprávnene vyvolávajú otázky ohľadne dôveryhodnosti vyšetrovateľov a stavu právneho štátu na Slovensku. Uviedla to dnes exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) na margo snáh Generálnej prokuratúry (GP) SR dostať Malinovú na pozorovanie do psychiatrického ústavu.

Prokuratúra podľa nej v tomto prípade skôr sleduje snahu obhájiť svoje predchádzajúce výroky ako jeho skutočné vyriešenie.

 "Ani po šiestich rokoch nemáme výsledky a nie sme ani bližšie k pravde. Ja síce nepoznám všetky prípady, ale nie je mi známy prípad takého vyšetrovania krivej výpovede a kladiem si otázku, ako vyšetrenie jej duševného stavu potvrdí alebo vyvráti pravdivosť jej výrokov," povedala bývalá šéfka rezortu spravodlivosti.

Za absurdný považuje postup prokuratúry aj šéf parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd). Bolo by podľa neho z odborného hľadiska možné žiadať psychiatrické vyšetrenie Malinovej duševného stavu v čase spáchania skutku, ktorý sa stal v auguste 2006. Po šiestich rokoch však už sotva môže takéto vyšetrovanie niečo preukázať. Otázny je podľa neho postup vyšetrovateľov aj z právneho hľadiska. "Vyšetrenie psychického stavu, v ktorom možno skúmať jedine prítomnosť duševnej poruchy alebo vierohodnosti, je možné, iba ak to nariadi súd. Pokiaľ vieme, tak v čase, keď bol vyšetrovaný skutok napadnutia Malinovej, ani neskôr, žiadny súd nič podobné nenariadil," poznamenal Šebej. Pripomenul pritom, že Slovensko musí brať do úvahy aj medzinárodné dokumenty, v tomto prípade Havajskú a Madridskú deklaráciu. Tie presne definujú, kedy možno niekoho zatvoriť do psychiatrického ústavu. "Toto nie je ten prípad," podčiarkol.

Celá kauza podľa neho ohrozuje reputáciu Slovenska ako právneho štátu. Hoci z právneho hľadiska tento prípad podľa neho nie je možné priamo spájať s kauzou Pussy Riot v Rusku, spoločne predstavujú hrozbu z hľadiska poškodenia dobrého mena krajiny.

Pokračujúce "šikanovanie" Malinovej poburuje aj opozičnú SaS. Liberáli ešte v utorok (21.8.) zverejnili na webe výzvu adresovanú prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, aby sa osobne angažoval v tomto prípade. "Pokračujúce snahy GP o preskúmanie jej duševného snahu v ústave sú exemplárnou ukážkou mravnej biedy, aká ovládla strážcu zákonnosti. SaS vyzýva prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby naplnil svoje ústavné právomoci a povinnosti, vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora SR a otvoril tak cestu k zlepšeniu pomerov v tejto dôležitej inštitúcii," píše sa v jej stanovisku.

O umiestnení Malinovej na pozorovanie v psychiatrickom ústave v súčasnosti rozhoduje Krajský súd v Nitre. Okresný súd už predtým takýto návrh prokurátora GP SR zamietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu