Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vypracovanie posudku v prípade Malinovej neprebehlo podľa zákona

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Vypracovania znaleckého posudku v prípade Hedvigy Malinovej sa neuskutočnilo podľa zákona. Dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Peter Labaš, ktorý ho vypracoval, totiž nie štatutárnym zástupcom univerzity. Tvrdí to obhajca Hedvigy Malinovej Roman Kvasnica a dodáva, že rektor univerzity ako štatutár mal podľa zákona dekana vypracovaním posudku poveriť.

Kvasnica síce uviedol, že ide iba formalitu, avšak za hlavné považuje to, že odborníci na čele s Labašom, ktorí posudok vypracovávali, nezložili znalecký sľub. "Na koho ja mám teraz dať trestné oznámenie za nepravdivý znalecký posudok?" pýtal sa Kvasnica. Nie je mu jasné ani to, na základe akého právneho titulu dostali lekári zdravotnú dokumentáciu Malinovej.
      
Z výpovedí Labaša na Generálnej prokuratúre SR v októbri a novembri 2011, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnila Aliancia Fair-play vyplýva, že tím odborníkov, ktorí posudok vypracovávali, vybral dekan Labaš. Tí mu potom informácie mali dávať ústne alebo písomne a na ich základe Labaš skompletizoval znalecký posudok. K jednotlivým oblastiam sa vo výsluchu nevyjadruje a odkazuje na odborníka v danej oblasti. Kvasnica tvrdí, že je potrebné všetkých lekárov vypočuť a je zvedavý, či na posudku naozaj spolupracovali.
      
Generálna prokuratúra SR Kvasnicove argumenty nekomentuje. "Kým nebude ukončené prípravné konanie, nebudeme sa detailnejšie vyjadrovať k tejto trestnej veci," povedala jej hovorkyňa Jana Tökölyová.
      
Kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 polícia stíha Hedvigu Malinovú pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu