Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Experti vedia aj s odstupom rokov diagnostikovať duševný stav H.Malinovej

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Znalci sú schopní aj s odstupom niekoľkých rokov hodnoverne sa vyjadriť k tomu, či obvinená Hedviga Žáková Malinová mohla rozpoznať spoločenskú nebezpečnosť svojho konania, a či mohla svoje konanie ovládať. V stanovisku pre médiá to dnes uviedol námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál.

Generálna prokuratúra (GP) SR totiž presadzuje, aby sa duševný stav Malinovej, ktorá mala byť napadnutá pred šiestimi rokmi, prešetril v psychiatrickom ústave. Prokuratúra podľa Košťála začala konať týmto smerom na základe lekárskej správy, ktorú predložil jej obhajca Roman Kvasnica. "GP SR predtým nemala žiadne poznatky o tom, že zdravotný stav obvinenej v čase spáchania skutku nebol úplne v poriadku," podotkol námestník generálneho prokurátora.

Návrh na pozorovanie v ústave podľa neho vzišiel až z vývoja situácie. Podľa neho totiž, pravdepodobne na základe odporúčaní obhajcu, Malinová prestala odpovedať na otázky znalcov. Tí sa potom písomne vyjadrili, že nemôžu podať znalecký posudok a navrhli, aby obvinená bola pozorovaná v ústave. "Z tohto dôvodu sa prokurátor obrátil na sudcu pre prípravné konanie, aby nariadil pozorovanie obvinenej v zdravotníckom ústave. GP SR naďalej trvá na tomto návrhu a vyjadruje počudovanie nad tým, že obhajca obvinenej nemá záujem na zistení, či jeho klientka v čase spáchania skutku mohla ovládať svoje konanie a rozpoznávať spoločenskú nebezpečnosť svojho konania," uviedol Košťál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu