Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Galkov posledný deň: Takto prebiehal!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA – Kauza odpočúvania novinárov nabrala rýchly spád. Kým ešte ráno minister obrany Ľubomír Galko tvrdil, že pokiaľ súd potvrdí, že jeho tajní konali nelegálne, je ochotný odstúpiť. Kauzu musel počas celého dňa vysvetľovať hneď niekoľkokrát. Napokon mu však urobila škrt cez rozpočet premiérka Iveta Radičová. Rozhodla totiž o tom, že ho odvolá z funkcie.

09:00
Hneď ráno Galko za starostlivo zatvorenými dverami takmer dve hodiny odpovedal na otázky členov Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

10:25
Minister obrany po rokovaní pôsobil zničene a pred novinármi sa vyjadril, že chápe ich rozhorčenie. Ak však existuje podozrenie z trestného činu, „tak nie je rozdiel medzi politikom, zamestnancom, podnikateľom, bežným človekom, novinárom.(...) Nikto nemôže stáť nad zákonom!“

11:15
Šéf TA3 Michal Gučík na vlastnej tlačovke odmietol informácie Topiek, že by niekedy kšeftoval s ministerstvom obrany a to, že ho mali odpočúvať kvôli ekonomickej kriminalite. Svoju nevinu chce dokázať na detektore lži a na VOS ešte dnes chcel podať trestné oznámenie. Na tlačovke prekvapil tým, že zverejnil pondelkový súkromný telefonát s Galkom.

11:30
Šéf VOS Pavol Brychta na výbore podľa slov predsedu výboru Petra Žigu (Smer-SD) potvrdil, že VOS odpočúvalo novinárov denníka Pravda a šéfa TA3 Michala Gučíka so súhlasom súdu. „Konkretizoval to tým, že sa podieľali na úniku citlivých informácií z ministerstva obrany. V prípade Gučíka to odôvodnil ekonomickou trestnou činnosťou," vysvetlil Žiga.

Brychta sa pred novinármi nepristavil, aby situáciu vysvetlil. Využil, že jeho tvár nie je verejne známa a nebadane sa po rokovaní vytratil. Nám sa však podarilo jeho náhly odchod natočiť.

Galko - ranný výbor


12:10
Začiatok brannobezpečnostného výboru sa oneskoril o vyše hodinu, keďže Galko na Úrade vlády vysvetľoval premiérke celú situáciu. Vtedy už zrejme tušil, že mu pôjde o krk. Výčitky, ktoré smeroval šéfovi TA3 Gučíkovi kvôli zverejnenému súkromnému telefonátu medzi nimi dvoma, len ťažko liezli z úst ministra. „Rozprával som naozaj osobné veci, rozprával som sa s ním o mojej chorej starej matke, riešili sme ďalšie spoločné záležitosti,“ uviedol pred novinármi.
Galko o nahrávke Gučíka


12:15
Krátko nato nasledovalo grilovanie ministra obrany, ktorého poslanci výboru spovedali neobvykle pred novinármi. Priamy prenos z výboru dokonca odvysielala aj televízia TA3. Najviac otázok na ministra obrany smerovalo zo strany jeho predchodcu Jaroslava Bašku (Smer-SD). V istých momentoch to v preplnenej miestnosti vyzeralo tak, že poslanci neskončia len pri slovách. „Nie sme v osemdesiatomôsmom roku a vy nie ste šéf ŠTB,“ vyhlásil Robert Kaliňák (Smer-SD). „Vy ste šéf ŠTB, vy ste,“ reagoval Galko.

13:30
Po tom, čo doobeda Galko nepresvedčil Osobitný kontrolný výbor, nepodarilo sa mu to ani poobede. Poslanci brannobezpečnostného výboru nie sú s jeho odpoveďami spokojní. Dohodli sa, že pôjdu na poslanecký prieskum na ministerstvo vnútra, kde preskúmajú použite ITP, ktoré si v rezorte vnútra objednalo VOS. Prieskum by sa mal uskutočniť do konca tohto týždňa.

16:00
Posledný klinec do Galkovej rakvy zabila premiérka Radičová. Už zajtra totiž prezidentovi podá návrh na odvolanie ministra obrany. Rozhodla sa tak na základe rokovania brannobezpečnostného výboru a dokumentov, ktoré si ku kauze vyžiadala. Kuriózne je, že Galko sa o svojom konci dozvedel zrejme až z tlačovky. „Oznámila som pánovi prezidentovi svoj návrh. Čakali sme s tromi riaditeľmi tajných služieb na pána ministra Galka dve hodiny. Osobne som mu telefonovala, nedvíhal mi telefón. Ja by som s ním rada ďalej konzultovala vzniknutú situáciu,“ uviedla. Napriek všetkému

Predseda KDH Ján Figeľ dnešné rozhodnutie premiérky víta. „Je smutné, že minister Galko nebol schopný prebrať zodpovednosť a neodstúpil sám. Ignorovanie rokovania s premiérkou len potvrdzuje nielen jeho odborné, ale aj morálne zlyhanie," konštatoval.

Naopak šéf SaS Richard Sulík rozhodnutie premiérky považuje za nekorektné. Pripomína mu to pád vlády. „Iveta Radičová sa dnes stretla s Ľubomírom Galkom a nenavrhla mu odstúpenie a ani mu nepovedala, že navrhne jeho odvolanie. Neinformovala ani mňa. Takéto správanie je neslušné. Budeme sledovať, či poverenie nebude smerovať k jej straníckemu šéfovi,“ vyhlásil. Podľa neho SaS vždy za premiérkou stála.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu