Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Spišskej Novej Vsi to poriadne smrdí... podvodom! Šmejdi znova útočia, toto si vymysleli tentokrát

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Šmejdi sú znova na obzore! Tentokrát majú úradovať v Spišskej Novej Vsi. Dôverčivých ľudí sa snažia zlákať napríklad na reči, že pracujú pre SPP. Načo si treba dať pozor? Čítajte pozorne, aj takýto scenár môže mať ich konanie.

Zaklopú na dvere a tvrdia, že ste podpísali zmluvu a máte platiť. Prípadne vám povedia, že treba podpísať papiere, no neskôr zistíte, že ide o úplne inú spoločnosť, než ste sa domnievali. Podvodníci navyše vedia, koho osloviť. Ich obeťami sú väčšinou seniori, ktorí bývajú sami a nemajú sa ihneď s kým poradiť.

Prečítajte si aj: V Bratislave úraduje podvodník drzý ako ploštica! V mene SPP sa chcel nanominovať do bytu

Podobne to bolo aj v prípade nemenovanej ženy zo Spišskej Novej Vsi. Na druhý deň si našťastie uvedomila, čo podpísala a zmluvu zrušila. Šmejdi navyše najčastejšie uprednostnia konanie v mene známej spoločnosti. 

V Spišskej Novej Vsi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Za týmito nekalosťami majú stáť sprostredkovatelia zo spoločnosti Centralni výběrová řízení (CVR), ktorých aktivity sú predmetom sprísňujucej sa legislatívy v Českej republike odkiaľ sa presúvajú na Slovensko. 

Na vlastnej koži zažila šmejdov aj pani Irena zo Spišskej Novej Vsi. Doručená jej bola zmluva s plynármi, ktorú mal podpísať jej manžel s účinnosťou od 9.1.2020. Problém je ale v tom, že manžel zomrel v roku 2017 (oba dokumenty má redakcia k dispozícii). „Je to neľudský prístup...koľko takýchto ľudí je zneužitých..“ reagovala pani Irena. Sprostredkovateľ navyše naliehal, že musí podpísať dodatok za manžela, na ktorého bola pôvodná zmluva.

Kontakt so šmejdami mal aj pán Ján z Liptovskej Tepličky. Po tom ako sa o tému energetických šmejdov začali zaujímať médiá, začali konať aj plynári. „Ozval sa mi pán z plynární, nie ten sprostredkovateľ a informoval sa na moju komunikáciu z médiami. Situáciu mi vysvetlil tak, že pokiaľ neodoberám od nich elektrickú energiu, táto zmluva je pre mňa nevýhodná a nič sa pre mňa nemení“, uzavrel Ján.

Keďže podľa nášho zdroja v Spišskej Novej Vsi podvodníci stavili na známu SPP, oslovili sme práve ju. Hovorca SPP Ondrej Šebesta potvrdil, že podnety v nami opísaných prípadoch v spomínanom meste zatiaľ nezaznamenali. "Vašu otázku sme okamžite a dôkladne preverili. V danej veci sme však nezistili žiadny podnet," uviedol.

Napriek tomu však treba byť v pozore. Pomôcť vám môžu aj nasledujúce rady.

  • Overte si totožnosť osoby, ktorá sa s vami skontaktuje. Neponáhľajte sa. Požiadajte o čas na zváženie ponuky a využite ho na overenie informácií a zodpovedanie vašich prípadných otázok.
  • Ponuku žiadajte predložiť písomne, najlepšie na hlavičkovom papieri spoločnosti. Dobre si prečítajte obchodné podmienky a nezabudnite ani na malé písmenká a texty pod čiarou.
  • Nenechajte sa zlákať zdanlivo výhodnou cenou. Predloženú ponuku si dôkladne prečítajte. Preverte si všetky produkty, služby, jednotlivé zložky ceny, poplatky, obchodné podmienky. Overte si, či v zmluve nie sú zohľadnené aj ďalšie poplatky za uzatvorenie alebo sankcie za predčasné ukončenie zmluvy.
  • Dajte si pozor na skryté poplatky. Pri posúdení cenovej ponuky sa pred podpisom novej zmluvy obráťte aj na svojho súčasného dodávateľa.

 

Zákazník je navyše oprávnený odstúpiť od zmluvy uzavretej pri podomovom predaji bez uvedenia dôvodu v lehote 14 pracovných dní od dátumu jej podpisu. "V prípade, ak majú odberatelia pocit, že sa k nim niektorý dodávateľ správal nekorektne alebo dostali neúplné či zavádzajúce informácie, môžu sa, bez ohľadu na to, či sú zákazníkmi SPP, obrátiť na Férovú linku SPP na bezplatnom čísle 0800 126 076," dodal Šebesta.

Viac o téme: SPPSpišská Nová VesŠmejdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu