Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Bratislave úraduje podvodník drzý ako ploštica! V mene SPP sa chcel nanominovať do bytu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BRATISLAVA - Špekulanti a podvodníci sa stále nevzdávajú. Vyzbrojení poriadnou dávkou drzosti skúšajú svoje praktiky na nevinných ľuďoch. Niekto naletí, niekto nie. K incidentu došlo za posledné dni aj v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Buďte preto ostražití.

Na facebookovej stránke mestskej časti sa objavilo varovanie, ktoré zverejnila jedna z miestnych obyvateliek. Tá opísala svoju skúsenosť z uplynulej stredy. Pri dverách jej zazvonil mladý muž. Tvrdil, že je zamestnancom Slovenskej plynárenskej spoločnosti. 

Chcel, aby mu ukázala faktúru. Po odpovedi, že jej chodí emailom, muž naliehal, aby mu napriek tomu dokument ukázala v jej počítači. "Že mi povie, či mi už poslali preplatky," vysvetlila. Našťastie však nenaletela. 

K situácii došlo v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto-Facebook/Vrakuňa Bratislava)

Situácia ju však zarazila natoľko, že sa rozhodla všetko overiť. Obrátila sa priamo na SPP. Tam dostala jasnú odpoveď - spoločnosť na jej adresu nikoho neposielala. Práve preto varovala aj ostatných. 

Jej duchaprítomnosť ocenila aj spomínaná spoločnosť. Pre topky.sk taktiež potvrdili, že na uvedenom mieste skutočne žiaden ich pracovník nebol. "V tomto prípade sa uvedená pani zachovala správne, keď obratom kontaktovala SPP. V rámci spoločnosti SPP každý takýto podnet detailne preverujeme," vyjadrili sa.

Boj proti špekulantom

Ako ďalej dodal hovorca Ondrej Šebesta, práve rôzne typy špekulantov a podvodníkov, s ktorými sa nestretáva len SPP, ale aj iné spoločnosti, ich donútili k boju proti neférovým praktikám. 

"V rámci SPP sme vytvorili účinný systém viacstupňovej internej a externej kontroly a zaviedli striktné pravidlá uvedenej formy predaja a sprevádzkovali okrem Zákazníckej linky aj tzv. Férovú linku SPP 0800 126 076, v rámci ktorej pomáhame ľuďom preveriť, či dostali skutočne výhodnú ponuku na dodávku energií, prípadne, či s nimi predajca jednal férovo a nesnažil sa ich nejako oklamať," vysvetlil Šebesta.

Dodal, že školení a certifikovaní externí predajcovia SPP sú povinní identifikovať sa pri kontakte so zákazníkom prostredníctvom preukazov s uvedením loga spoločnosti SPP a číslom konkrétneho predajcu. Kartičku však mal pri sebe aj mladý muž, ktorý sa na zamestnanca len hral. Čo teda môžete urobiť?

 "Každý oslovený si môže jednoducho už v prvom kroku overiť totožnosť predajcu prostredníctvom Zákazníckej linky SPP," vysvetlil Šebesta. Je isté, že ak nejde o podvodníka, dajú vám čas a nebudú vás do ničoho tlačiť.

Každý zazmluvnený zákazník je najneskôr do 72 hodín po podpise zmluvy kontaktovaný call centrom SPP. "Aby sme sa uistili, že predajcovia  postupovali v súlade so stanovenými pravidlami predaja. V prípade, ak zmluva nebola uzatvorená v zmysle férových pravidiel, zákazník má možnosť v zákonnej lehote od zmluvy odstúpiť," uzavrel hovorca.

Päť rád, ako sa vyhnúť podpisu nevýhodnej zmluvy

  • Nepodpisujte nič medzi dverami a nekonajte pod nátlakom. Požiadajte o čas na zváženie ponuky a využite ho na overenie informácií a zodpovedanie vašich prípadných otázok
  • Všetky dokumenty si pozorne prečítajte a všetky informácie vrátane totožnosti predajcu si vždy preverte
  • Ponuku si žiadajte predložiť písomne, najlepšie na hlavičkovom papieri spoločnosti
  • Nedajte sa zlákať zdanlivo výhodnou cenou - môže skrývať rôzne prekvapenia. Pozor na skryté poplatky. Preverte si všetky produkty, služby, jednotlivé zložky ceny, poplatky, obchodné podmienky. Overte si, či v zmluve nie sú zohľadnené aj ďalšie poplatky za uzatvorenie alebo sankcie za predčasné ukončenie zmluvy
  • Od zmluvy uzavretej pri podomovom predaji môžete podľa zákona odstúpiť do 14 pracovných dní bez udania dôvodu
Viac o téme: PodvodníciBratislavaSPP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu