Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pochovali krásnu Violu, ktorá mala veľké srdce: Pomáhala, kde sa dalo, svoj sen si už nesplní

Na Violu nemal nikto zlého slova. Zobraziť galériu (8)
Na Violu nemal nikto zlého slova. (Zdroj: Facebook-J.Z.)

BRATISLAVA - Bola nielen krásna, ale aj šikovná a dobrosrdečná. Takto si snáď všetci pamätajú Violu, ktorá prišla o život až príliš brutálnym spôsobom. Našli ju dobitú v bratislavskom prístave a v súčasnosti nik netuší, kto má tento čin na svedomí. Polícia prípad vyšetruje. O tom, či je na stope páchateľa, však mlčí. V utorok dali mladej žene posledné zbohom jej najbližší.

Rodáčka zo Sniny zahynula 11. novembra. Jej odchod z tohto sveta vyvoláva množstvo otáznikov. Utrpela vážne zranenia, okoloidúci ju našli podchladenú a dobitú v prístave. Pravdepodobne ju aj znásilnili, čo však polícia oficiálne nepotvrdila. Aj napriek pomoci záchranárov napokon počas prevozu do nemocnice zomrela.

Vážny prípad vystrašil verejnosť. Páchateľ by mal byť stále na slobode.
Zobraziť galériu (8)
Vážny prípad vystrašil verejnosť. Páchateľ by mal byť stále na slobode.  (Zdroj: Facebook-V.M., Polícia SR)

Keďže nemala pri sebe doklady ani mobilný telefón, jej totožnosť bola pre políciu neznáma. Čudné je aj to, že správa o tom, že je nezvestná, sa objavila až 12. novembra, teda deň po jej smrti. Portál Na stope uvádza, že v márnici bola označená ako žena XY. Až po telefonáte zo Sniny, o pár dní neskôr, sa preverovaním malo preukázať, že ide práve o sympatickú učiteľku. 

Prečítajte si aj: Brutálna smrť Violy (†34): Agresor uniká! Slová polície mali upokojiť ľudí, priniesli pochybnosti

Tvár z magazínov

Slovenka pôsobila vo svete modelingu viac než desať rokov. Objavila sa na obálkach časopisov Elle či Cleo, aj v magazíne Harper´s Bazaar. Neraz sa stretla aj so známymi celebritami. Napríklad s Jimom Carreym, Davidom Copperfieldom či Pharellom Williamsom. 

Viola dlhé roky pôsobila
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook-Major Model Management - Milano)

Ako ale v rozhovore pre Podvihorlatské noviny ešte v roku 2014 sama uviedla, cesta na výslnie nebola jednoduchá. "Posledné roky, keď si na to spomeniem, som udivená a hrdá na to, aké rozumné a cieľavedomé dievča som bola," priznala. Vyznala sa, že za úspech vďačí Bohu, sebe, ľuďom z brandže, rodine a najmä rodičom. 

Žena s veľkým srdcom

Ak si ale myslíte, že život mladej ženy bol len o žiarivých módnych prehliadkach, ste na obrovskom omyle. V spomínanom rozhovore povedala, že by raz chcela založiť vlastný charitatívny projekt a pomáhať tak iným vo veľkom. "Samozrejme, že mi ostali ešte nenaplnené sny. Vďaka Bohu, o čom by ten život potom bol. Je ich veľa a teším sa na cestu za ich splnením," uviedla v čase, keď nemohla tušiť, čo sa stane.

Práve modeling spojený s cestovaním Viole rozšíril obzory. "Vďaka tomu, že som veľa videla, mám pokoru, istý druh slobody a kvantum nezabudnuteľných zážitkov," vymenovala žena, ktorá navštívila Keňu, Thajsko, Katar, Malajziu, Čínu, Indiu, Japonsko či Austráliu. Najviac ju oslovili krajiny tretieho sveta. 

Vášeň pre fotografiu

Mala však aj ďalšiu vášeň. Fotografovanie. Aj touto záľubou dokázala pomáhať iným. Peniaze z predaja kalendárov a fotografií, ktoré si ľudia mohli kúpiť na jej prvej vernisáži, venovala na projekt, ktorý sa stará o siroty v Kambodži narodené s vírusom HIV. Jej snímky v tomto prípade zachytávali ľudí z ulíc Indie a Thajska.

Rozhovor s Violou sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Reprofoto:podvihorlatskenoviny.sk)

Sninčanka prijala ponuku na rozhovor, aby inšpirovala ľudí. "Aby vedeli, že s vierou a tvrdou prácou sa dá dosiahnuť takmer všetko," adresovala verejnosti pokorne. 

V úlohe učiteľky

Mladá žena v poslednom čase pôsobila v hlavnom meste. Učila v jazykovej škole, kde na ňu spomínajú tiež len v dobrom. Keďže posledná rozlúčka sa konala v utorok o 13. hodine vo vzdialenej Snine, odkiaľ pochádzala, kolegovia a kamaráti si jej pamiatku uctili priamo v priestoroch školy v rovnakom čase. Zaspomínali si na spoločné chvíle v úzkom okruhu priateľov školy. Pre médiá sa vyjadrovať nechceli.

Modlitba za Violku

O 17. hodine sa v Chráme Povýšenia vznešeného a životodarného kríža v Bratislave konala aj zádušná omša. "Priatelia, trúchliaci, smútiaci, otrasení, veriaci, neveriaci, príďte sa, prosím, pomodliť za Violku, aby jej duša odpočívala v pokoji. Je to najmenej, čo pre ňu môžeme v tejto chvíli urobiť," znelo v popise na sociálnej sieti.

Omša za zosnulú Violu.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky:Vladko Benko Jr.)

Pietnej akcie sa zúčastnilo odhadom vyše 150 ľudí. Niesla sa v pokojnej a tichej atmosfére.

Omša za zosnulú Violu.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky:Vladko Benko Jr.)

Dôrazné NIE

K násilnej smrti brunetky sa vyjadrila aj Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Viola tam študovala program stredoeurópske štúdiá, bola v druhom ročníku.

"Viola bola mladá žena, plná plánov a snov. Stala sa obeťou brutálneho násilia, bola zavraždená dňa 11. novembra 2019. Táto tragédia v nás posilňuje odhodlanie povedať dôrazné NIE všetkým formám násilia, vrátane násilia na ženách. Očakávame, že tento brutálny čin, ktorý sa vzpiera akémukoľvek pochopeniu, bude čím skôr objasnený a páchateľ náležite potrestaný," uviedla inštitúcia.

Violu našli v bratislavskom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook-Polícia)

Aj napriek tomu, že k strašnému zločinu došlo ešte minulý týždeň, polícia vydala stanovisko až tento utorok. "Častokrát je pre vyšetrovanie vhodná taktika utajenosti, keď sa napríklad páchateľ trestného činu nedozvie z médií postup polície vo vyšetrovaní. Vďaka tomu môže vyšetrovateľ dobehnúť náskok páchateľa a získať významné informácie," vysvetlili.

Na základe výberovej príslušnosti v súčasnosti prípad prebral odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. Zatiaľ nie je známe, či bol zločin úmyselný alebo sa Viola stala náhodnou obeťou násilného trestného činu.

Viac o téme: SmrťSmútokSpomienkaNásiliePrístavBratislavaViola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu