Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Veľký zásah NAKA: Zadržaní boli bývalí siskári vrátane Forischa

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Dnes sa odohral ďalší zo zásahov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Zadržaní mali podľa všetkého byť bývalí príslušníci SIS.

Píše o tom portál TV Noviny. Medzi zadržanými mali skončiť Pavol Forisch, Ján Feranc a Stanislav Žiaran. Podľa spomínaného portálu malo zadržanie spomínaných osôb prebehnúť z dôvodu nedovoleného ozbrojovania. Všetky tri osoby vraj zadržali doma.

Pavla Forischa mali zadržať práve v tomto luxusnom dome
Zobraziť galériu (3)
Pavla Forischa mali zadržať práve v tomto luxusnom dome  (Zdroj: Tip čitateľa)

Podľa policajných orgánov sa zásah týka násilnej, drogovej trestnej činnosti a nedovoleného ozbrojovania. "Policajti NAKA PZ zasahujú v Bratislave a okolí v súvislosti s násilnou, drogovou trestnou činnosťou a nedovoleným ozbrojovaním," uviedla polícia na sociálnej sieti, ktorá potvrdila, že došlo k zadržaniu troch osôb.

O zásahu polícia už informovala na sociálnej sieti
Zobraziť galériu (3)
O zásahu polícia už informovala na sociálnej sieti  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Forisch nie je neznáme meno

Zo zadržaných vzbudzuje pozornosť hlavne meno Pavol Forisch. Ide o bývalého príslušníka SIS. Podľa portálu glob.sk Forisch figuroval podľa výpisu z obchodného registra v dvoch spoločnostiach – Amna group, a.s. a MaRussia,a.s., kde s ním podnikal ďalší bývalý siskár Ján Feranc, ktorý má byť ďalším zo zadržaných.

Okrem iného sa mal Forisch stretnúť aj s bývalým členom SaS Jozefom Rajtárom, ktorý stretnutia s ním potvrdil nedávno na sociálnej sieti. "Moje stretnutia s P. F. boli stretnutia poslanca Národnej rady s informátorom a získané informácie majú výsledky, viedli k efektívnemu tlaku na orgány činné v trestnom konaní, aby konali voči Marianovi Kočnerovi a Ladislavovi Bašternákovi," napísal Rajtár ešte minulý týždeň.

Bývalý SaSkár ďalší kontakt s Forischom vylúčil

Opozičný poslanec Jozef Rajtár tvrdí, že stretol zadržaného expríslušníka Slovenskej informačnej služby Pavla Forischa naposledy niekedy v roku 2018 a o jeho zadržaní sa dozvedel len z médií. Uviedol to dnes pre novinárov. Spoluprácu s Pavlom Forischom Rajtárovi v minulosti vyčítali jeho bývalí kolegovia zo strany SaS.

„Ťažko si urobiť teraz úsudok, pri týchto mocenských zložkách je to veľmi ťažké posúdiť,“ povedal Rajtár v súvislosti so zadržaním Pavla Forischa.

Rajtár hovorí, že bývalý príslušník SIS mu doniesol niektoré informácie, ktoré posunul orgánom činným v trestnom konaní. „A tie boli cenné pre tieto orgány a takisto som tlačil na vyšetrovanie závažných trestných činov. Takže tieto informácie a ich odovzdanie boli užitočné pre spoločnosť,“ zdôraznil Rajtár s tým, že oznámiť informácie o spáchaní trestného činu je povinnosťou zo zákona. „Keď ja dostanem nejaké informácie, ktoré vyzerajú, že to je trestný čin, tak ich odstúpim orgánom činným v trestnom konaní. Veď to je povinnosť každého občana,“ dodal Rajtár.

Žiaran sa zas spomína v súvislosti s údajným výskytom baktérie listérie v jednom z mäsokombinátov, v prípade podľa TV Noviny figuroval ako autor podnetu na firmu.

Pavol Forisch & Stanislav Ziaran from r/Slovakia
Viac o téme: NAKAPavol ForischBývalí príslušníci SISJán FerancStanislav Žiaran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu