Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Antonina Vadalu odsúdili v Taliansku za pašovanie kokaínu

Antonino Vadala Zobraziť galériu (5)
Antonino Vadala (Zdroj: TASR – František Iván)

TALIANSKO - Antonino Vadala, na Slovensku neslávne známy pre svoj "biznis" na východe Slovenska, poputuje do basy. Rozhodol o tom súd v Taliansku. Vadala si za mrežami odsedí deväť rokov a štyri mesiace za pašovanie drog.

Vadala bol dlhú dobu slovenskej verejnosti pomerne neznámy. To sa však zmenilo po vražde Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej (†27), s ktorou bol spájaný. Nebohý novinár jeho osobu analyzoval vo svojom nedokončenom článku, kde popisoval to, ako založil svoj biznis na Zemplíne. 

Prečítajte si aj: Posledný článok novinára aktuality.sk Jána Kuciaka: Chápadlá mafie siahajú do slovenskej politiky

Ján Kuciak a Martina Kušnírová
Zobraziť galériu (5)
Ján Kuciak a Martina Kušnírová  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Reprofoto/Facebook-Polícia SR)

Vadala skončil krátko po vražde v rukách polície. Už po dvoch dňoch ho ale prepustili na slobodu. V marci 2018 ho napokon na základe spolupráce Generálnej prokuratúry SR a EuroJustu, ktorý intenzívne komunikoval a koordinoval spoluprácu medzi talianskymi a slovenskými orgánmi, zadržali v Michalovciach.

Nasledovalo jeho vydanie do Talianska, kde si už vyšetrovatelia posvietili na jeho aktivity, konkrétne na pašovanie drog a pranie špinavých peňazí v rámci skupiny pašerákov. Drogy, údajne kokaín, prevážali z Južnej Ameriky do Kalábrie.

Správu o tom, že Antonino Vadala si od benátskej sudkyne Francescy Zancan vyslúžil deväť rokov basy, priniesla talianska Gazzetta del Sud. 

MIMORIADNE Antonina Vadalu odsúdili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

V prípade okrem Vadalu figurovalo 18 obžalovaných, pôvodom prevažne z Kalábrie. Len jedného, Stefana Vincenza Romea, benátsky súd napokon oslobodil. Dokopy si odsedia takmer 180 rokov.

Najvyšší trest si vypočul Vittorio Attilio Violi. Hlava skupiny pašerákov pobudne v chládku 23 rokov. Bossa zadržala polícia v decembri 2015 spolu s Rumunkou Marianou Dascalu. Tá si za mrežami posedí 10 rokov a päť mesiacov.

Nečinnosť slovenskej polície

O biznise Vadalu na východe Slovenska mala mať slovenská polícia informácie dlhých päť rokov. Poukázala na to talianska novinárka Maria Grazia Mazzolaová, ktorá vychádzala zo správ Europolu. Nik však nekonal.

V súčasnosti je prípad na stole inšpekčnej služby, ktorá sa začala zaoberať podozreniami o nečinnosti polície. Malo byť začaté aj trestné stíhanie pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Viac sa dočítate tu.

Žiadosť na Čižnára a Lučanského

Reakcie na odsúdenie Vadalu na seba nenechali dlho čakať. Strana Sloboda a Solidarita uviedla, že trest za pašovanie drog je len ďalšou súčasťou mozaiky o tom, ako tu fungovalo prepojenie organizovaného zločinu na najvyššie štruktúry štátu za vládnutia Roberta Fica. 

"Je dôvodné podozrenie, že Vadalova beztrestnosť sa opierala o krytie z najvyšších politických miest. Svedčí o tom jeho medializovaný vzťah s Máriou Troškovou, ktorá stála po boku Roberta Fica. Aj preto sa natíska otázka, akú úlohu zohral bývalý premiér Fico pri kriminálnych aktivitách talianskej mafie na Slovensku," dodala strana.

Mária Trošková je bývalou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko, Martin Baumann)

Zároveň vyslovili žiadosť, ktorú smerovali na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a policajného prezidenta Milana Lučanského, aby podnikli všetky potrebné kroky na vyšetrenie týchto podozrení.

Igor Matovič zas v súvislosti s odsúdením Taliana upozornil na prepojenie poslanca strany Smer Róberta Madeja a Vadalu. Dvojica mala na sociálnej sieti spoločnú fotografiu. Madej ale poprel, že by sa poznali.

Viac o téme: DrogyPašovanieVäzenieTalianskoAntonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu