Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko ako mafiánsky štát: Kočnerove správy ukázali špinu na najvyšších miestach

Marian Kočner by mal v septembri vypovedať v kauze falšovania zmeniek, z ktorého je obžalovaný spolu s Pavlom Ruskom. Zobraziť galériu (2)
Marian Kočner by mal v septembri vypovedať v kauze falšovania zmeniek, z ktorého je obžalovaný spolu s Pavlom Ruskom. (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - Zdá sa, že Marianovi Kočnerovi môže prepis komunikácie z mobilnej aplikácie Threema poriadne zavariť. A to nielen v kauze falšovania zmeniek, ale aj v prípade vraždy Jána Kuciaka, z objednávky ktorej je obvinený.

Počas šiestich dní hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku nastalo v prípade niekoľko zvratov a prekvapivých momentov. Prokurátor Ján Šanta predložil súdu komunikácie z mobilnej aplikácie Threema, ktorú Kočner používal. Ide o prepis správ medzi Kočnerovým niekdajším pobočníkom Štefanom Aghom, ale aj s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Jeho advokát sa v predposledný deň objavil aj na pojednávaní, zrejme preto, aby sa dozvedel viac o spomínaných správach medzi ním a Kočnerom.

ONLINE Rusko sa rozčertil na súde: Tu sa dá vybaviť aj úmrtný list a neznamená to, že ste mŕtvy

Prokurátor chcel komunikáciu prečítať počas pojednávania, no senát to zatiaľ nepovolil. Advokáti Mariana Kočnera a Pavla Ruska namietali, aby sa komunikácia nedostala na verejnosť. Časť z nej však zverejnil sám prezident policajného zboru Milan Lučanský. 

Lučanský dostal od Úradu inšpekčnej služby povolenie k nahliadnutiu do správy, v ktorých sa spomína jeho meno. Písalo sa v nich údajne o tom, že chcú zneužiť obdobie, keď sa v médiách prepierali jeho majetkové pomery a tiež chceli, aby naňho vtedajší minister vnútra „zatlačil“.

Stanovisko Milana Lučanského k
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

„Jak tak pozerám na kauzu šéfa inšpekcie, tak je vhodná doba, aby s ním Kali pohovoril o tom Ruskovom TO,“ doložil Lučanský úryvok komunikácie. "Kali" je prezývka bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Topky sa s ním pokúšali skontaktovať telefonicky, no nedvíhal.

Podľa Lučanského s ním o Ruskovom trestnom oznámení nikto nehovoril. Rovnako poprel aj spoločný obed s Bödörom, o ktorom sa píše v správach. Na sociálnej sieti zverejnil Lučanský tiež správu zo 17. apríla 2018, ktorá podľa neho vystihuje realitu.

„Som zvedavý, kto na Teba teraz prvý zaútočí... Myslím, že to bude Lučanský...,“ mala znieť správa. O pár týždňov sa stal šéfom Policajného zboru a Marian Kočner išiel do väzby.

Slinoviny a podpora Smeru

V prvých dňoch pojednávania, počas ktorých boli vypočutí obžalovaný Pavol Rusko aj Štefan Agh, sa často skloňovali pojmy ako Slintoš, slinoviny, či slintavý. Pýtali sa na to prokurátor aj advokát, ktorý zastupuje v prípade televíziu Markíza ako poškodenú stranu, Daniel Lipšic. 

Tieto pojmy sa totiž vyskytujú práve v komunikácii medzi Aghom a Kočnerom. "Môže byť, že sme tak pána Ruska volali, prepáčte, pán Rusko," povedal Agh na pojednávaní a rovno sa aj Ruskovi, ktorý sedel na lavici obžalovaných, ospravedlnil. "Pojem slinoviny som ja nepoužíval, je možné, že ich použil pán Kočner," dodal Agh s tým, že Kočner od neho žiadal papiere, na ktoré "robili slinoviny". Časť komunikácie zverejnil aj portál DennikN. Zo záznamov, ktoré sa opäť dostali na verejnosť, vyplýva aj to, že Kočner s nitrianskym podnikateľom podporovali stranu Smer. 

„Je zrejmé, že Kočner koná spoločne s Norbertom Bödörom v prospech politickej strany Smer. Podľa komunikácie je ochotný vždy pomáhať Robertovi Ficovi, je mu verný, obetuje sa pre Smer, navrhuje a podniká kroky na to, aby sa strana Smer udržala pri moci, a to aj za vlastné peniaze, ako napríklad ovplyvňovanie verejnej mienky prostredníctvom médií, snaha o ovplyvňovanie rôznych politických postov, k čomu mu napríklad slúžili aj informácie, ktoré dokázal získať ešte pred ich medializáciou,“ píše sa v dokumente. 

Písali si aj o Kuciakovi

Portál rovnako zverejnil informácie, ktoré sa týkajú vraždy novinára Jána Kuciaka. Ide o úradný záznam a nachádza sa v ňom aj komunikácia Kočnera s Petrom Tóthom, ktorý, podľa vlastných slov, neprišiel vypovedať v kauze zmenky aj preto, že spomínaný portál zverejnil jeho identitu, keď bol utajeným svedkom. Súd ho dal však na septembrové pojednávanie predviesť, preto je pravdepodobné, že vypovedať bude.

Tóth sledoval pre Kočnera novinárov, medzi nimi aj Jána Kuciaka. V komunikácii sa nachádza Kočnerova správa, ktorú adresoval Tóthovi 5 mesiacov pred Kuciakovou vraždou a je v nej adresa jeho bydliska vo Veľkej Mači. Tóth na svojom blogu zverejnil, že si stojí za svojou výpoveďou, v ktorej označil Kočnera za objednávateľa Kuciakovej vraždy a aj za tým, že zmenky sú sfalšované a pomohol k tomu Jozef Dučák starší. 

Viac o téme: ZmenkyPavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu