Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mrazivé detaily osudného dňa, kedy zomrel Tomáš (†16): Hovor na tiesňovú linku a nôž ukrytý v komode

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Instagram)

ŽILINA - Bol 16. máj a nik v Žiline nečakal, aká správa zaznie v popoludňajších hodinách. Policajné autá a sanitky na sídlisku Za plavárňou neveštili nič dobré, no informácia, že o život prišiel len 16-ročný Tomáš, všetkým doslova vyrazila dych. Neskôr však prišla ďalšia mrazivá rana. Z vraždy polícia obvinila chlapcovu kamarátku, taktiež 16-ročnú Juditu.

O tom, čo sa udialo, polícia mlčí. Známe sú len skutočnosti, že Tomáš mal zomrieť na následky mnohopočetných bodných rán, a že polícia vzniesla spomínané obvinenie z obzvlášť závažného zločinu vraždy voči Judite. Tá skončila v nemocnici, no odtiaľ smerovala do väzby.

Sudca v Žiline rozhodol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Portál nastope.sk však priniesol mrazivé detaily, ktoré približujú, čo sa vlastne malo diať v deň, kedy Tomáš vydýchol naposledy. 

Družný rozhovor

Dvojicu tínedžerov mali ešte v čase, keď bol chlapec nažive, zachytiť kamery. Dve hodiny pred krvavou drámou, približne o 14. hodine, mali byť na autobusovej zastávke a viesť družný rozhovor. Portál uvádza, že gestikulácia nenasvedčovala, že by mali medzi sebou nejaké spory. Na ďalšom kamerovom zázname, ktorý vznikol o päť minút neskôr, už spoločne vchádzajú do bytovky, kde došlo k incidentu. Zábery má mať k dispozícii aj polícia a majú byť súčasťou vyšetrovacieho spisu.

Krvavá vražda tínedžera (†16) v Žiline očami odborníkov: Brutalita u detí aj desivá psychológia davu

Neprešla ani polhodina a Judita mala telefonovať svojej mame. Malo z nej sršať nadšenie, tešila sa totiž na výlet do Londýna, kde ju a jej rodinu mal sprevádzať aj Tomáš. Plány sa však zrútili ako domček z karát.

Judita (16) a Tomáš (†16) v čase, keď bolo všetko v poriadku.
Zobraziť galériu (4)
Judita (16) a Tomáš (†16) v čase, keď bolo všetko v poriadku.  (Zdroj: Instagram)

Telefonát na tiesňovú linku a prosba o pomoc

O 15:45 podľa zistení portálu už Judita volala na tiesňovú linku. Mala prosiť o pomoc a tvrdiť, že ich napadol neznámy muž. Práve táto informácia spočiatku kolovala médiami. Údajne mal do bytovky vniknúť muž v montérkach a červenej mikine, ktorý sa vydával za elektrikára. Mal povedať, že ide odpisovať hodiny. Keď napadol dievča, Tomáš mal kamarátku hrdinsky brániť, čo sa mu stalo osudným.

Miesto činu aj jeho okolie polícia v osudný deň uzavrela.
Zobraziť galériu (4)
Miesto činu aj jeho okolie polícia v osudný deň uzavrela.  (Zdroj: Facebook:Polícia SR - Žilinský kraj)

Práve táto prvotná neoficiálna informácia vyvolala medzi ľuďmi strach. Páchateľ totiž neskončil v rukách polície. Judita mala svoju verziu zopakovať aj záchranárom na mieste a zasahujúcim policajtom. Až neskôr, štyri dni po incidente, polícia informovala o jej obvinení. Znalecké skúmania totiž mali vylúčiť prítomnosť tretej osoby. 

Tomášovi spolužiaci a učitelia nemohli uveriť, čo sa stalo. Pre zosnulého spolužiaka zapálili sviečky.
Zobraziť galériu (4)
Tomášovi spolužiaci a učitelia nemohli uveriť, čo sa stalo. Pre zosnulého spolužiaka zapálili sviečky.  (Zdroj: Instagram, Topky)

Nôž v komode

Policajti sa zdržali na mieste činu dlhé hodiny. Okrem iného tu mali zaistiť vražednú zbraň. Kuchynský nôž s čepeľou o dĺžke 185 mm. Mal byť ukrytý v komode v Juditinej detskej izbe, pod šálom čiernobielej farby a pod tenisovou raketou. Na noži mali byť krvavé stopy a výsledky DNA mali preukázať, že išlo o krv Tomáša a Judity. Nikoho tretieho.

Vražda Tomáša (†16) či pobodanie Andreja (14): VIDEO Kurilovská objasnila, aké tresty hrozia mladistvým

Judite v prípade preukázania viny hrozí 15 rokov za mrežami. Keďže je mladistvá, trestná sadzba sa v tomto prípade znižuje na polovicu a ide o vôbec najprísnejší trest, aký by mohla dostať. 

Viac o téme: ChlapecVraždaŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu