Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stačí malá dávka a môže byť po vás: Droga chudobných je lákadlom pre mládež, na Slovensku už zabíjala

Nebezpečná droga Herba si už na Slovensku vyžiadala jednu obeť. Zobraziť galériu (5)
Nebezpečná droga Herba si už na Slovensku vyžiadala jednu obeť. (Zdroj: KR PZ BB)

BRATISLAVA - Spôsobuje závislosť, je extrémne nebezpečná a už v malých dávkach môže zapríčiniť smrť z predávkovania. Reč je o droge s názvom herba, ktorá zabíjala v susednom Česku a jednu obeť si už vyžiadala aj na Slovensku. Pre jej nízku cenu je lákadlom najmä pre nižšie sociálne vrstvy, ale tiež pre mladých ľudí.

Herba je slangovo označená sušina s obsahom psychoaktívnej látky. Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová priblížila, že existuje veľké množstvo psychoaktívnych látok s rovnakým alebo podobným účinkom. Nie všetky tieto látky sú však na zozname zakázaných látok v zmysle zákona o omamných a psychotropných látkach. Kým táto droga nebola zakázaná, konanie páchateľa bolo posudzované ako šírenie toxikománie. 

Herba je reálnou hrozbou pre Slovensko: Je lacná a nebezpečná, putuje k nám z Maďarska

Polícia v Revúcej podľa slov hovorkyne riešila tento problém od samého počiatku, presnejšie od prvej informácie, že v jej územnom obvode sa takáto droga šíri. "V júni 2013 operatívne oddelenie odboru kriminálnej polície začalo tieto informácie preverovať, kde následne po vykonaní domových prehliadok došlo k prvej úspešnej realizácii. Celkovo okresné riaditeľstvo PZ v Revúcej dokumentovalo 14 trestných vecí v súvislosti s herbou," uviedla hovorkyňa. Jej výskyt však zaznamenali aj v iných kútoch Slovenska, napríklad v Trebišove.

Na nebezpečnú drogu Herbu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: KR PZ BB)

Droga chudobných

Vzhľadom na to, že k Herbe sa dá dostať za skutočne smiešne sumy, medzi konzumentov patria predovšetkým slabšie sociálne vrstvy. Lákadlom je však aj pre mladistvých, ktorých môže taktiež zaujať práve nízka cena. "Tolerancia k týmto syntetickým kanabinoidom sa môže vyvíjať pomerne rýchlo a pravdepodobne toto môže byť spojené s relatívne veľkou schopnosťou spôsobiť závislosť. Už v malých dávkach môže zapríčiniť smrť z predávkovania, a preto je extrémne nebezpečná," varovala Faltániová.

Herba resp. sušina - látka obsahujúca konkrétne psychoaktívne látky je od 1. novembra 2018 zakázanou látkou.

Upozornila, že účinky, ale tiež toxicita, môžu byť 10, dokonca 100-násobne vyššie, než účinky prírodných kanabinoidov. "Preto možno konštatovať, že látka 5-fluoro-MDMB-PINACA, môže ovplyvňovať psychiku človeka a môže mať nepriaznivé účinky na jeho zdravie, jeho ovládacie alebo rozpoznávacie schopnosti, alebo sociálne správanie," opísala hovorkyňa. V marci tohto roka si dokonca herba vyžiadala jeden ľudský život na našom území. Tridsaťtriročný muž z Trebišova je prvou a zatiaľ jedinou potvrdenou obeťou u nás. Drogu mal užiť vo forme cigarety. Podľa miestnych si však zároveň doprial aj alkohol. Práve táto kombinácia môže byť smrteľná, keďže riziko poškodenia organizmu sa ešte viac zvyšuje.

Na nebezpečnú drogu Herbu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: KR PZ BB)

Polícia eviduje viacero prípadov

Prípady spojené s nebezpečnou drogou polícia ostro sleduje. Predovšetkým bojuje proti tým, ktorí ju šíria, teda dílerom. V Tornali začali už v januári trestné stíhanie vo veci drogovej trestnej činnosti. V miestnom závode páchateľ v plecniaku neoprávnene prechovával pre vlastnú potrebu v mikroténovom vrecku neznámu zelenú sušinu.

Nová droga už zabíja aj u nás! Prvý prípad v Trebišove: Hrozbou je, že sa podobá marihuane

"Zaistená látka bol zaslaná na expertízne skúmanie. Expertíza potvrdila, že rastlina s hmotnosťou 0,505 g obsahuje prítomnosť látky 5-fluoro-ADB, syn. 5-fluoro-MDMB-PINACA, ktorá je jednou z nových syntetických látok s psychoaktívnym účinkom. Ide o zakázanú látku, ktorá je všeobecne známa ako „HERBA“," priblížila polícia, ktorá už vzniesla obvinenie z prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, voči 24-ročnému mužovi z Rimavskej Soboty. Hrozia mu tri roky za mrežami.

Na nebezpečnú drogu Herbu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: KR PZ BB)

Zástupcov zákona však zamestnal aj prípad z Revúcej, kde vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia toxikománie. "Páchateľ si minimálne od júla 2018 až doposiaľ, na presne nezistenom mieste, pravidelne najmenej dvakrát týždenne, zadovažoval a následne prevážal na rôznych doposiaľ nestotožnených osobných motorových vozidlách do obce Gemer, návykovú látku, ktorá je svojimi vlastnosťami spôsobilá nepriaznivo ovplyvniť psychiku a sociálne správanie človeka, medzi koncovými užívateľmi známu ako HERBA," objasnila ďalej Faltániová v tlačovej správe.

Odborník o zombie droge, ktorá zabíjala neďaleko Slovenska: Až 800-krát silnejšia než marihuana

Muž látku šíril v obci Gemer. Za jednu dávku si pýtal päť eur. "Zaistená látka bola zaslaná na expertízne skúmanie a v súčasnosti čakáme na výsledky expertízy," dodala Faltániová.

Stačí malá dávka a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Podobná marihuane

Keďže v syntetických drogách nie sú iba látky podobné marihuane, účinky môžu byť, ako bolo vyššie spomenuté, mnohonásobne silnejšie. Podľa literatúry aj 800- krát. Jej podobnosť s marihuanou môže byť tiež problematická. Syntetické kanabinoidy sa dokonca používajú ako jej náhrada. Najčastejšie sa herba fajčí alebo inhaluje. 

Viac o téme: SlovenskoHerba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu