Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štát vyplatil Pente 33 miliónov eur: Kauza paroplyn skončila po 16 rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza paroplyn sa po viac ako šestnástich rokoch skončila. Štátna firma Bratislavská teplárenská už vyplatila spoločnosti Paroplyn Holdings Limited, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta, celú pohľadávku vo výške zhruba 33 miliónov eur.

„Rozhodnutím Ústavného súdu SR o protiprávnosti novely zákona o tepelnej energetike považujeme celý spor s Bratislavskou teplárenskou za ukončený. Pohľadávka nám bola zo strany Bratislavskej teplárenskej uhradená,“ povedal hovorca Penty Gabriel Tóth. „Právne spory Paroplyn Holdings Limited verzus Bratislavská teplárenská sú právoplatne ukončené. Z právneho hľadiska už neexistujú žiadne legálne kroky, ktoré by mohli rozhodnutie súdov zvrátiť,“ potvrdila hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková.

Zdĺhavé súdne spory

Bratislavská tepláreň mala na začiatku sporu zaplatiť firme registrovanej na Cypre viac ako 9 miliónov eur. Pre zdĺhavé súdne spory sa však suma z roka na rok zvyšovala. „V dôsledku pasivity Bratislavskej teplárenskej a účelovosti jej právnych krokov trval celý spor viac ako 16 rokov a pôvodná suma narástla o úroky z omeškania,“ vysvetlil Tóth.

Za celou kauzou paroplyn je súdny spor medzi spoločnosťami Bratislavská teplárenská a Paroplynový cyklus, ktorý v súčasnosti vystupuje pod menom PPC Investments. Firmy sa súdili pre zmluvu na odber tepla. Medzi spoločnosťami Bratislavská teplárenská a Paroplynový cyklus sa viedli dva súdne spory, takzvaný “veľký“ a “malý“.

Návrh na vykonanie exekúcie

“Veľký“ súdny spor prebiehal o zaplatenie sumy 9,4 milióna eur plus príslušenstvo. Nakoľko spoločnosť Bratislavská teplárenská svoj záväzok dobrovoľne neuhradila, spoločnosť Paroplyn Holdings Limited podala návrh na vykonanie exekúcie. „V priebehu exekučného konania naša spoločnosť uhradila z dôvodu zastavenia úročenia istinu vo výške 9,4 milióna eur. Zvyšná časť, príslušenstvo pohľadávky, čiže úroky z omeškania vo výške 20,5 milióna eur bola súdnym exekútorom vymožená v rámci exekučného konania,“ dodala Galandáková s tým, že “malý“ súdny spor bol taktiež ukončený uznesením Krajského súdu v Bratislave a následným uhradením sumy v celkovej výške 3,1 milióna eur.

Vyplatenie pohľadávky nebude mať podľa Bratislavskej teplárenskej vplyv na cenu tepla pre odberateľov. "Vyplatenie pohľadávky zo súdnych sporov nevstupuje do ceny tepla a nemá na cenu tepla vplyv," konštatovala Galandáková. Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré cez svoju spoločnosť MH Manažment vlastní 100 % akcií Bratislavskej teplárenskej, sa nechcelo k tejto veci vyjadriť.

Princíp take or pay​

Bratislavská teplárenská musela desiatky miliónov eur zaplatiť firme Paroplyn Holdings Limited za nedodržanie zmluvy o povinnom odbere tepla z bratislavského Paroplynového cyklu. Zmluvu o povinnom odbere tepla podpísali v roku 1999 spoločnosti Západoslovenské energetické závody a Paroplynový cyklus. Pätnásťročná zmluva mala garantovať schopnosť splácať poskytnutý úver na výstavbu paroplynu od Európskej investičnej banky vo výške 51 miliónov eur.

Zmluva sa podpísala na princípe “take or pay”. Čiže Západoslovenské energetické závody museli platiť za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho od bratislavského paroplynu neodobrali. Spoločnosť Bratislavská teplárenská zdedila zmluvu po tom, čo sa Západoslovenské energetické závody rozdelili na tri akciové spoločnosti – Bratislavskú teplárenskú, Trnavskú teplárenskú a Západoslovenskú energetiku.

Penta získala bratislavský Paroplynový cyklus v privatizácii v roku 2004. Ešte pred definitívnym ukončením dlhoročného súdneho sporu sa z bratislavského paroplynového cyklu skupina Pentastiahla. Spoločnosť PPC Investments, ktorá v súčasnosti prevádzkuje bratislavský paroplyn, predala začiatkom roka 2015 firme EI Group, ktorá patrila do skupiny Istroenergo International. Spomínanú pohľadávku si však ponechala. V súčasnosti je od jesene minulého roka vlastníkom spoločnosti PPC Investments, teda bratislavského paroplynu, francúzska firma Veolia Energia.

Spoločnosť Paroplynový cyklus prevádzkovala bratislavský paroplynový cyklus, ktorý vyrába elektrinu a teplo vďaka spaľovaniu zemného plynu. Ide o ten bratislavský paroplyn, ktorý zohral jednu z hlavných úloh v spise Gorila, ktorý mal údajne dokazovať korupciu medzi podnikateľmi a politikmi.

Viac o téme: PentaParoplynBratislavská teplárenská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu