Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poriadne opitý vodič v Banskej Bystrici: FOTO Nafúkal vyše štyri promile

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Viac ako štyri promile mal vodič, ktorého ešte v utorok napoludnie chytili policajti v Banskej Bystrici. Tridsaťročný vodič Audi A6 zo Slovenskej Ľupče sa pokúšal zaparkovať svoje vozidlo, podozrivú jazdu si všimol občan a zavolal políciu.

Ako informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, pri dychovej skúške mu namerali 4,13 a pri opakovanej 4,25 promile. Šofér čelí obvineniu z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Ako uviedla Faltániová, muž má vodičské oprávnenie viac ako 10 rokov a doposiaľ sa nedopustil žiadneho dopravného priestupku.

Poriadne opitý vodič v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: KR PZ BB)

Ako upozornila Faltániová, ak policajti zadržia opitého vodiča, bez ohľadu na zistenú hladinu alkoholu policajt vždy rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti. Závislosť posudzuje psychiater. Ak zistí, že osoba je závislá, oznámi to polícii. V takom prípade sa preskúma zdravotný stav a vodičovi hrozí odobratie vodičského oprávnenia. Ak psychiater zistí, že vodič závislý nie je, policajt rozhodne o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu u psychológa. Vodič musí úspešne absolvovať preskúšanie z odbornej spôsobilosti. Vodičský preukaz sa mu vráti až po uplynutí uloženého zákazu činnosti a splnení všetkých uložených povinností.

Poriadne opitý vodič v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: KR PZ BB)

V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu do jedného promile sa vodič dopúšťa priestupku, za čo je možné uložiť pokutu od 150 do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov. Ak má viac ako jedno promile, ide už o trestný čin, za ktorý hrozí až ročné väzenie. Psychiatrické vyšetrenie vo vzťahu k závislosti od alkoholu vyjde vodiča približne na 30 eur. Odborné poradenstvo u psychológa sa môže vyšplhať na 200 eur a viac. Preskúšanie odbornej spôsobilosti pred vrátením vodičského preukazu stojí 16,50 eura.

Viac o téme: Alkohol za volantomBanská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu